Положителни емоции и черен шоколад за развитие на интелекта
Положителни емоции и черен шоколад за развитие на интелекта / netinfo
Положителните емоции, черният шоколад и четенето на глас помагат за развитието на интелектуалните способности, твърдят британски учени в книгата „Самоучител за развитие на интелекта“, цитирани от БГНЕС.

„По-рано се смяташе, че интелектът се определяше по наследство, а сега стана ясно, че той зависи от начина на живот“, заяви Тери Хорн, преподавател в Университета на Централен Ланкастър, добавяйки, че от значение са още храната, характера и учението ни. Той отбеляза, че препоръките, съдържащи се в книгата, се основават на последните изследвания на водещи световни учени.

Общуването с весели хора и съмишленици, оптимизмът, чувството за удовлетвореност и активният сексуален живот развиват интелекта. В тази връзка авторите на книгата съветват да се избягват мрънкала, оплакващи се от съдбата си, и хора, предизвикващи негативни емоции. В списъка с „противопоказните“ са попаднали наркотиците, сапунените сериали и обезмаслените продукти, информира ИТАР-ТАСС.

Що се отнася до храната, британските учени препоръчват обилна закуска, вместо кафе и кифла, а също така консумация на храна богата на зеленчуци и плодове. Те са привърженици на чай, който е за предпочитане пред кафето. Освен това четенето на глас е полезно за развитието на знанията на учениците, смятат авторите на книгата.