/ iStock/Getty Images
Те са толкова вкусни и здравословни, но малцина от нас си дават сметка, че някои плодове могат да доведат до чернодробни заболявания. Защо това се случва и как да го избегнем, разказа в интервю за радио „Спутник“ ендокринологът доктор Павлова.

Прясно изцедени сокове – опасни ли са и защо?

"Плодовете съдържат въглехидрати, глюкоза и фруктоза. В същото време големите количества фруктоза могат да доведат до мастно чернодробно заболяване", предупреди Павлова. "Костилковите плодове съдържат повече глюкоза и по-малко фруктоза.

А плодовете със семки съдържат повече фруктоза и по-малко глюкоза. Тоест, ябълките имат повече фруктоза, кайсиите имат повече глюкоза. И когато човек мисли, че се храни само с безобидни ябълки или круши, особено през лятото, това не е така - той поглъща фруктоза в големи количества, което може да доведе до не-алкохолно причинено мастно чернодробно заболяване.

Дивата боровинка помага за лечението на рани

Глюкозата се преработва от инсулина и се превръща в енергийни и мастни запаси, цялата фруктоза се улавя от чернодробните протеини", предупреди ендокринологът. „Много е важно да не консумирате плодовете като закуска самостоятелно”, добави тя. „Плодовете винаги трябва да бъдат десерт”.

"Когато човек закусва само плодове, той получава „ударни” количества глюкоза и фруктоза, отделя инсулин, в зависимост от количествата. В същото време в менюто му липсва важен компонент - протеин.

Съветвам всички да ядат полезните иначе плодове като десерт: комбинирайте ги с парче сирене и кисело мляко и към тях добавете ябълка или кайсия. Когато човек комбинира протеини и плодове, количеството на глюкозата намалява", съветва Павлова.
БГНЕС