Плановете за нова яхта за Елизабет Втора бяха попарени
Плановете за нова яхта за Елизабет Втора бяха попарени / снимка: Reuters, архив

Идеята за нова яхта за британската кралица Елизабет Втора по повод 60-ата годишнина от възкачването й на престола няма да се реализира, съобщават световните агенции.

Британският премиер Дейвид Камерън обяви плановете за яхта на стойност 60 милиона лири за прекалено разточителни. Идеята беше на Майкъл Гоув, министъра на образованието, който е консерватор и заклет монархист. В писмо до министъра на културата Джереми Хънт, натоварен с организацията на честванията на юбилея, Гоув предложи нова яхта за кралицата. Още през 1997 г. Елизабет Втора се "сбогува" с яхтата си "Британия", която в продължение на 44 години беше плаваща кралска резиденция.

Въпреки икономиите, честванията на кралския юбилей трябва са внушителни и да надхвърлят "пределите на предходните тържества", написал Гоув на колегата си.

Британският премиер обаче попари тези амбиции. Негов говорител подчерта, че няма да е разумно точно по този начин да се харчат парите на данъкоплатците, предава БТА. Вицепремиерът Ник Клег пък подчерта, че подобен подарък за кралицата не е приоритет за британците във време на криза.

Честванията по повод юбилея на Елизабет Втора ще продължат четири дни - от 2 до 5 юни. Те ще включват улични тържества, концерти, както и шествие с кораби и лодки по Темза.