Парите носят щастие, ако ги харчиш за другите
Парите носят щастие, ако ги харчиш за другите / снимка: БГНЕС

Парите могат да означават щастие, но само, ако се харчат за другите или за добри цели. Това е изводът от изследване, чиито резултати са публикувани в списание “Сайънс”. Изследването научно потвърждава, че удоволствието да даваш е много по-голямо от това да получаваш, казва професор от университета в Британска Колумбия, предаде БГНЕС.

Изследователите от бизнес училището в Харвард поискали от 630 американци да дадат оценка от 1 до 5 на степента на щастие и задоволство, след като са наградили сами себе си или са дали пари за други. Оказва се, че алтруистите са по-щастливи.

След това бил проведен и втори опит, при който фирма в Бостън раздала на служителите си награди от 3 000 до 8 000 долара. Резултатите посочили, че начинът, по който служителите са похарчили парите си, а не размерът на сумата, е повлиял на степента на щастие и задоволство.

При последния опит на студенти от Ванкувър са били давани от 5 до 20 долара на ден. Задачата на половината от тях е била да угаждат само на себе си, а другата половина са можели да харчат и за други. Студентите точно от втората група са заявили, че са щастливи.