/ ThinkStock/Getty Images
Британски учени развиха тезата, че добрият бизнес нюх при по-предприемчивите хора може би се дължи на действието на паразит, подслонен в техния организъм, предава АФП.
 
Дързостта, смелостта да се рискува при сложни сделки може би са породени не от характера на индивида, а от присъствието на паразита, предизвикващ токсоплазмозата. Научното му наименование е Toxoplasma gondii, като този микроорганизъм се разпространява при консумация на не много добре изпечено месо или при пиене на вода, влязла в контакт с котешки изпражнения.
 
Преносители на този паразит са над два милиарда души по света. Когато попадне в човешкия организъм той предизвиква хормонални и неврологични изменения.
 
Като по правило Toxoplasma gondii стимулира импулсивността и задоволяването на материалния интерес у индивида. А тези неща са тясно свързани с бизнеса и предприемачеството.
 
Проучването било извършено от екипи от университетите в Лийдс, Боулдър, Франфурт, Билбао и Хонконг. Учените анализирали проби със слюнка на 1500 американски студенти. Оказало се, че преносителите на споменатия паразит проявявали близо два пъти по-голям интерес към бизнес начинания.
 
Други експерименти, проведени сред участващи в бизнес срещи, доказали, че хората, заразени с Toxoplasma gondii, било по-вероятно да имат свои фирми и подчинени. Екипите установили, че там, където паразитът е по-изявен в индивидите, страхът от финансов неуспех бил значително по-малък.
БТА