Опити с плодови мушици хвърлят светлина върху човешката сексуалност
Опити с плодови мушици хвърлят светлина върху човешката сексуалност / ThinkStock/Getty Images

Връзката между ухажването и социализацията при плодовите мушици може да послужи като основа за анализиране на сексуалната ориентация при хората, увериха японски учени, цитирани от ЮПИ.

Те си поставили за цел да изследват ролята на зрението за сексуалността при плодовите мушици. Експериментите им позволили да се хвърли светлина върху връзката между околната среда и сексуалното поведение.

Жените на север имат повече сексуални партньори

Плодовите мушици притежават специфичен ген, свързан с хомосексуалността. Когато генът у мъжки екземпляри е увреден, те пренебрегват женските и фокусират вниманието си върху ухажване на свои събратя. "Свързаните с гена неврони на практика командват целия аспект на мъжкото сексуално поведение", заяви Дайсуке Ямамото от университета Тохоку.

За да тестват ролята на зрението при ухажването, Ямамото и колегата му от същия университет Сон Кохацу прибегнали до оптическо стимулиране на неврони, свързани с решението да се ухажва. След това на плодови мушици били показани движещи се точки бяла светлина върху платно, които напомняли движение на женски.

Сексуален тормоз има и при плодовите мушици

Плодовите мушици, у които въпросите гени не били увредени, ухажвали предполагаемите женски само след като са били подложени на ефекта от феромони. Мъжките екземпляри, у които тези гени са мутирали, ухажвали предполагаемите женски, без да са били под ефекта от феромони или да са били стимулирани мозъците им, но само ако са израсли в една група.

"Установихме, че свързаното с ухажване поведение при мъжките плодови мушици се блокира чрез изолирането им след стадия какавида", поясни Ямамото.

Интересни, но малко известни факти за секса

Двамата учени предположили, че хомосексуалното поведение на мъжките плодови мушици е повлияно единствено от генетиката. Следващите им експерименти обаче ги навели на мисълта, че екологични фактори вероятно също играят роля.

Двамата учени все пак отбелязаха, че не се ангажират с категорични заключения за сексуалната ориентация при хората въз основа на получените резултати, които са публикувани в сп. "Нейчър".

Източник: БТА