Норвежкият премиер се превръща в таксиметров шофьор за един ден
Норвежкият премиер се превръща в таксиметров шофьор за един ден / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Норвежкият премиер се превръща в таксиметров шофьор за един ден
65900
Норвежкият премиер се превръща в таксиметров шофьор за един ден
  • Норвежкият премиер се превръща в таксиметров шофьор за един ден

Голям брой политици се славят с това, че не се вслушват в мненията на хората, които представляват. Един, за който това със сигурност не може да се каже, е норвежкия премиер Йенс Столтенберг. Оплаквайки се, че от премиерския си кабинет му е невъзможно да чуе истинския глас на народа, Столтенберг реши да си сложи слънчевите очила и да прекара един следобед из улиците на Осло, превъплътен като таксиметров шофьор. След ежеседмичната си среща с държавния глава - крал Харалд V, премиерът Столтенберг седна зад волана на най-обикновено такси и започна да обикаля улиците на норвежката столица в търсене на искрените мнения на своите избиратели.

Преди да започне своята обиколка на Ослом, 54-годишният премиер на Норвегия и лидер на Работническата партия Йенс Столтенберг си призна, че за пръв път от осем години сяда зад волана. Все пак премиера обясни колко е важен този експеримент: "Много е важно един премиер да се вслушва в мненията на своите граждани, а именно в разговорите си с таксиметровите шофьори те най-много се отпускат и съответно са най-искрени"

Въпреки че първоначалната замисъл беше той да се дегизира със слънчевите си очила, бързо стана ясно, че няма как да избегне пътниците му да го разпознаят.

"Така като Ви гледам отзад доста ми приличате на Столтенберг!", каза един от пътниците.

Някои хора по-завоалирано му подхвърляха, че са го разпознали. Затова той спокойно започваше разговори с тях за най-различни теми почти от момента, в който те се качваха в автомобила.

"Много се радвам, че Ви виждам, защото така или иначе мислех да Ви пиша писмо", каза развълнуван пътник.

От пресцентъра на Йенс Столтенберг уверяват, че нито един от пътниците не е бил задължен да си плати пробега.