/ iStock
Далтонизмът е генетично наследствено заболяване, което засяга способността на човека да различава цветовете правилно. В повечето случаи далтонизмът се проявява при мъжете, тъй като генът, отговорен за цветовото виждане, се намира на Х-хромозомата и при тях има само един такъв хромозом.

Далтонизмът може да бъде открит още в ранното детство, но често се пропуска, защото децата не могат да изразят ясно своите проблеми с цветовете.

Ето няколко начина, по които можем да познаем, че детето ни е далтонист:

1. Наблюдаване на поведението на детето при игра с цветни играчки - ако забележите, че детето има затруднения с разпознаването на цветовете или често бърка цветните пионки, това може да бъде индикация за далтонизъм.

2. Тестване на детето  - съществуват специални тестове, които могат да помогнат за определяне на далтонизма при децата. Един от най-известните е Ishihara Color Test, който се състои от цветни точки, които трябва да бъдат разпознати от детето.

iStock

3. Обръщане към специалист - ако имате съмнения за далтонизъм при детето си, е важно да се консултирате с оптик или офталмолог. Те могат да направят специални тестове и да поставят точна диагноза.

Важно е да се има предвид, че далтонизмът не е пречка за нормалното развитие на детето и не се лекува. Важно е обаче да се осигури подходяща подкрепа и помощ за детето, за да се справи по-лесно със задачите, които включват разпознаване на цветовете.


Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня