Наноантимикробен спрей поддържа храната свежа

/ Thinkstock/Getty Images
Учени разработиха технология за разпръскване на наночастици, съдържащи растителен полифенол, който може да бъде нанесен върху всяка повърхност. Този нов процес може да бъде завършен за секунди, за да се образуват нанометрови дебели филми, които позволяват контролирано покриване на хранителни продукти.
 
Ядливото покритие вече привлече вниманието на хранителната и селскостопанската промишленост. То не само би могло да удължи срока на годност на храните след прибиране на реколтата и да ги предпази срещу външни промени в околната среда, но и да осигури допълнителни хранителни вещества, които да бъдат полезни за човешкото здраве.
 
Въпреки това, повечето версии на покритието имат съществени ограничения в практическото им приложение. Първо, за стабилно и трайно покритие са необходими специфични взаимодействия между покривните материали и целевите повърхности. Още повече, че покритието на насипни храни като плодове отнема време или не е постижимо в конвенционалното покритие като разтвора.
 
Изследователският екип вече е пантентовал технология и възнамерява да работи за разпространението й в бизнеса.
 
Полифенолите, метаболити на фотосинтезата, притежават няколко хидроксилни групи и се намират в голям брой растения, показващи отлични антиоксидантни свойства. Те са широко използвани като нетоксична хранителна добавка и са известни с антибактериални, както и с потенциални антиканцерогенни свойства. Полифенолите могат да се използват и с железни йони, които се намират естествено в организма.
 
Изследователският екип съчетава тези химични свойства на полифенол-железните комплекси с техники на разпръскване, за да развие своята нанотехнология. В сравнение с конвенционалните методи за потапяне в специализирани покривни разтвори, тази техника на разпръскване може да покрива избраните области по-бързо. Спреят също така предотвратява кръстосаното замърсяване.
 
Покритието значително увеличава срока на годност, като при мандарините и ягодите той е с 28 дни по-дълъг.
БГНЕС