В България е пълно с невероятни архитектурни бижута, строени в края на XIX в., и началото на XX в., но някои от тях днес са изоставени а произвола. Такава е къщата на един от най-богатите българи Стефан Симеонов, чиято съпруга била братовчедка на Алеко Константинов, пише каналът на Христо Боснев във vbox7.

Имението се намира в красивия град Русе, построено е през 1892 г.  по проект на австрийския архитект Лудвиг Мейер.


За Симеонов е известно, че е  бил виден фабрикант, търговец, банкер и общественик. Бил е в близки отношения още от ученическите си години със Стефан Стамболов. Когато същият е министър-председател, започва активен строеж на железопътни линии в страната, а Стефан Сименонов и брат му Иван финансират  правителственото начинание със средства от своята частна банка, която по-късно е фалирала, тъй като следващото правителство отказва да върне заема за изградената от тях линия Горна Оряховица – Велико Търново Пловдив.


Интересна подробност е, че  Братя Симеонови даряват 50 000 златни лева за построяване на "Статуята на Свободата" в Русе, по проект на италианския скулптор Арнолдо Цоки. Красивата лятна вила е била място, на което са се вдигали пищни тържества, на които са присъствали едни от най-изтъкнатите банкери,  артисти и местни бизнесмени.


След 1944 г. сградата известно време е ползвана от МВР, след това като детски санаториум, преди да бъде превърнат в детска градина за деца с умствени проблеми. В наши дни сградата е изоставена и е място, където се събират наркомани и алкохолици. Много русенци наричат къщата призрачна и супер зловеща. За жалост думите им са истина, ако съдим от снимките.