/ Gulliver/Getty Images
Маските все повече се превръщат във фешън аксесоар
Пандемията от коронавирус, която върлува в целия свят, засегна и модната индустрия.

Глобалното разпространение на COVID-19 неминуемо повлия в негативен план на продукцията и продажбите в този бранш. Но не се очакваше и друго, предвид кризисната ситуация.

Така коронавирусът свали световните модни брандове от подиумите в Париж и Милано, а седмиците на модата останаха отложени в необозримото бъдеще.

Големи фешън гиганти обаче отговориха на застрашителното предизвикателство, като активно се включиха в битката с коронавируса – част от тях направиха огромни парични дарения за болници, други започнаха да шият защитни облекла и маски за медиците, а трети се ориентираха в производството на консумативи и дезинфекциращи препарати.

маски мода
Gulliver/Getty Images

И модните гиганти влязоха в битката с коронавируса (СНИМКИ)

Италия е една от най-засегнатите страни от пандемията от коронавирус. Първо „Армани груп“ обяви, че четири от производствените линии на компанията в Италия започват да шият защитни медицински облекла за еднократна употреба за лекарите и медицинските служители, които лекуват пациенти с коронавируса. „Армани“ се включи и в дарителската кампания в страната, като предостави 1 250 000 евро на италианските служби за гражданска защита, на болници и здравни заведения в Италия.

„Страхувам се като всички хора“, призна Джорджо Армани.

Джорджо Армани
Gulliver/Getty Images

85-годишният дизайнер, който е родом от Емилия Романя, се наложи като голяма фигура на модата в столицата на Ломбардия - Милано. Тези две области са с най-много смъртни случаи заради новия коронавирус в Италия. Когато бе оповестено за първия смъртен случай в резултат на COVID-19 в страната, Армани се готвеше да представи есенната си колекция в Милано. Тогава дизайнерът реши да реорганизира дейността си.

„Случващото се ме засегна дълбоко. Като се има предвид, че дейността е замряла и правителството реши да се преустанови всяко производство, което не е от първа необходимост, си казах, че трябва незабавно да реагирам“, поясни той.

маски мода
Gulliver/Getty Images

Джорджо Армани: Страхувам се

„Става въпрос за почти занаятчийско производство, защото всички машини не са използваеми. Използваме и шевни машини“, отбеляза той.

Американският дизайнер Ралф Лорън обяви, че брандът му започва да произвежда защитни маски и облекла за лекарите, като гарантира, че 250 000 медицински маски и 25 000 защитни облекла ще бъдат произведени от модната къща. Освен това дизайнерът, който е на 80 години, дари чрез фондацията си десет милиона долара в подкрепа на най-нуждаещите се в условията на пандемията.

маски мода
Gulliver/Getty Images

Още един световен дизайнер ще шие защитни облекла и маски за медици

Модната диктаторка Донатела Версаче и наследницата й Алегра дариха 200 000 евро на болница в Милано.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

❤️🇮🇹

A post shared by Donatella Versace (@donatella_versace) on


„Във времена като тези е важно да сме обединени и да подкрепяме, както можем тези, които са на първа линия, борейки се всеки ден да спасят хиляди животи.

Ето защо аз и Алегра, решихме да направим дарение от 200 000 евро на спешното отделение на болницата Сан Рафаеле в Милано“, написа през март в емоционален пост в Instagram Донатела Версаче.
 
Междувременно от модна къща Dior посветиха своята производствена площадка Saint-Jean-De-Braye за производство на големи количества хидроалкохолен гел за безплатна доставка до френските здравни власти, като приоритет поставиха обществените болници в Париж.

маски мода
Gulliver/Getty Images

„Горди сме, че участваме в тази инициатива, заедно с кампаниите на Givenchy и Guerlain. Всички сме обединени в тази борба срещу COVID-19”, посочиха от Dior и изказаха благодарността си към производствените екипи, които не спират да работят, за да позволят на повече здравни работници да се защитят.
 
Световен бранд започва да шие медицински облекла

Много модни и козметични компании са изправени пред финансови последици, поради ефекта на вируса върху производството и потреблението, а някои компании предвиждат намаляване на продажбите.

маски мода
Gulliver/Getty Images

И докато модният бизнес се опитва да се закрепи и да не се срине, от своя страна много звезди си сложиха маски с логото на популярните брандове.
 

Дори и при пандемия се оказва, че модата отново си намира път...

Маските все повече се превръщат във фешън аксесоар. Наоми Кембъл най-добре знае това!

Наоми Кембъл в пълно бойно снаряжение срещу коронавируса (СНИМКИ)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Safety first. All bought on @amazon 6 weeks ago

A post shared by Naomi Campbell (@naomi) on