Месо от горили и шимпанзета се продава нелегално в Европа и САЩ
Месо от горили и шимпанзета се продава нелегално в Европа и САЩ / netinfo

Месо от диви животни, включително и примати, се продава нелегално на пазарите в Северна Америка и Европа. Това предупреждават учени.

Незаконната търговия е разкрита от биолога Джъстин Брейшеърс от Калифорнийския университет, Бъркли, и екип от доброволци. Мрежата е обхващала градовете Париж, Брюксел, Лондон, Ню Йорк, Монреал, Торонто и Лос Анджелис.

“Имам 27 информации за продажби на части от шимпанзета и горили на пазарите”, заяви Брейшеърс пред списание “Ню Сайънтист”. “Не става въпрос за цяло тяло, а за отделни части – ръка, крак или в два от случаите - глава”, допълни още той. Месото, което е предлагано, освен от примати, е било и от диви антилопи, крокодили, както и диви прасета. То е основна храна за много от племената в Африка и източник на доходи за хиляди хора. Ловът и продажбата на месо от диви животни обаче е заплаха за видовете, които са на изчезване и освен това представлява риск за здравето на хората. Именно консумацията на такова месо е свързана с предаването на смъртоносни болести като СПИН.

Брейшеърс започнал да разследва нелегалната търговия с това месо преди две години, след разговор с таксиметров шофьор в Ню Йорк, който го завел на подобен пазар в Бруклин. “Шокиран бях, че открити пазари продават африканско диво месо в огромни количества, при това извън Африка”, разказва още той. Според неговите проучвания, всеки месец през седемте основни пазара преминават около 6000 кг подобно месо. /БГНЕС/