Липсата на достатъчно дълбок сън без сънища при пълнолуние се отчита и при двата пола, но е по-изразена при представителките на нежния пол
Липсата на достатъчно дълбок сън без сънища при пълнолуние се отчита и при двата пола, но е по-изразена при представителките на нежния пол / ThinkStock/Getty Images
Учени от университета в Кембридж, изследвайки невронните връзки в мозъка, установиха кои спомени хората най-често заличават по време на сън, съобщава сайтът Медикъл експрес.

Пет храни и напитки за здрав и пълноценен сън

Връзките между невроните, съдържащи актуална информация, по време на сън се засилват. А онези, които са заети с факти от второстепенно значение, отслабват и впоследствие се заличават.

Вижте кои са най-полезната и най-вредната поза за сън (СНИМКИ)

Изследователите провели експерименти, за да изяснят какви процеси протичат в мозъка по време на сън. Те стимулирали невронните връзки при опитни мишки, докато те се намирали в състояние, подобно на фазата на бавния сън при хората.

С няколко трика ще спите сладко като бебе

Независимо от това, че мозъкът притежава изключителен обем за паметта, поддръжката на невронните връзки и тяхната активност се нуждаят от много енергия. Много по-ефективно е да се запазва само най-необходимото. Дори и да не се съхранява цялата получена информация, човешкият мозък изгаря 20 процента от употребяваните от нас калории.

Позата по време на сън издава тайни за характера, секса и здравето, вижте ги тук

По думите на автора на изследването Ана Гонсалес Руеда, заличаването на спомените помага да се предотврати превъзбуждане на нервната система. Мозъкът може да съхранява важната информация в продължение на дълъг период, без да губи необходимите факти.
БТА