/ Istock
Проучване, проведено сред 2000 възрастни, работещи на бюро, показа, че 12% от тях смятат, че имат лоша стойка, която се характеризира със склонност към навеждане, когато стоят, или прегърбване, когато седят.

Основните виновници за това са целодневното седене на бюро (61%) и недостатъчното движение (42%), но технологиите също допринасят за това, съобщи Mirror.

Цели 26 % смятат, че носенето на тежки лаптопи, кабели, зарядни устройства и други джаджи се отразява негативно на стойката им. По същия начин 59 % признават, че прегърбването над устройствата, особено мобилните телефони, също е проблем.

Говорител на HONOR, който поръча проучването по повод пускането на пазара на сгъваемия телефон Magic V3 „всичко в едно“, заяви:

„Създадохме термин, с който да опишем влиянието на техниката върху стойката ни - технологично усукване. С увеличаването на броя на работните дни в офиса на работниците се налага да носят вещите си повече, отколкото са свикнали.“

„Това със сигурност може да натовари телата ни, често без дори да го осъзнаваме. Макар че носенето на тежки предмети може да осигури някои ползи за физическата форма, от решаващо значение е да дадете приоритет на правилните техники и безопасността, за да предотвратите наранявания и дългосрочни увреждания на тялото си. Сигурен съм, че много служители биха оценили носенето на по-лек товар всеки път, когато пътуват до и от работа, особено ако им предстои дълго пътуване“ , добави говорителят.

Изследването установи, че чантата на средния офис служител тежи приблизително пет килограма - колкото средно голяма тиква. Една трета от тях носят по две чанти до и от работното си място, обикновено пълни с предмети като телефони, лаптопи, бутилки с вода и зарядни устройства.

Повече от една четвърт (26 %) от тези, които носят чанти, изпитват дискомфорт в раменете поради натоварването. В същото време 23 % от анкетираните чрез OnePoll.com страдат от болки в долната част на гърба, а една пета усещат натоварване в ръцете.

Вследствие на това 30 % от тях правят разтягания или специфични упражнения, за да облекчат болките в тялото си. Освен това 15 % се опасяват, че теглото на това, което носят, може да се отрази негативно на здравето им.

Почти четирима от всеки 10 (39%) биха предпочели да носят по-малко технически устройства и аксесоари до и от работа, а 22% признават, че мисълта да носят тежка чанта ги възпира да отидат в офиса.

За да помогне на пътуващите да избегнат хроничните болки от носенето на тежки предмети по време на ежедневните си пътувания, HONOR си сътрудничи с медицинския експерт д-р Ребека Джейд Лоурънс, за да предложи съвети и полезни разтягания и упражнения.

Разглеждайки проучването, д-р Ребека Джейд Лоурънс заяви:

„Резултатите отразяват общите проблеми и тенденции, наблюдавани при пациентите и населението като цяло. Когато редовно се носят тежки и/или многобройни чанти, това може да допринесе за или да изостри мускулно-скелетни проблеми като болки в гърба, напрежение в раменете и проблеми със стойката.“

„Проучването подчертава няколко важни прозрения за връзката между заседналия начин на живот, работата на бюро и мускулно-скелетното здраве. Това е в съответствие с това, което знаем от клиничната практика, където оплакванията от страна на опорно-двигателния апарат са сред най-честите причини за медицински консултации“, каза Лоурънс.

„Въпреки това има начини, по които пътуващите до работа могат да се борят с това, било то чрез упражнения или разтягания, до дори преразглеждане на това каква чанта или технологични устройства използвате“, добави здравният експерт.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
БГНЕС