/ iStock/Getty Images
"Не всички храни, които се предлагат в супермаркетите, са безопасни за вашето здраве". Това каза диетологът Анна Дробишева и разказа кои продукти не бива да се купуват.

На първо място експертът обръща внимание на пастьоризираното мляко и рафинираните масла.

enlightenedПастьоризирано мляко

Пастьоризацията променя млечния протеин, нашият организъм не го разпознава и го атакува като враг. Именно поради пастьоризацията 75% от населението има непоносимост към лактоза. Рафинирани и ароматизирани масла! Тези масла са най-силните канцерогенни агенти. Молекулярната им структура наподобява пластмаса. Употребата на такива продукти води до атеросклероза", казва специалистът.

Освен това Дробишева не препоръчва да се купуват сладки кисели млека, тъй като прекомерната им консумация може да доведе до затлъстяване и диабет, както и зърнени закуски, в които липсват фибри.

enlightenedСладки кисели млека

Според препоръките на СЗО безопасният дневен прием на захар е 25 грама. Сладкото кисело мляко съдържа 19 грама захар. Консумацията на тези продукти води до диабет и затлъстяване.

enlightenedЗърнени храни за бързо приготвяне

В тях липсват фибри, които детоксикират организма. Те увеличават апетита, увреждат органите и кръвоносните съдове и ускоряват стареенето на кожата", предупреждава диетологът.

Накрая специалистът отбелязва, че храни като пилешко месо или пакетирани сокове могат да съдържат вредни вещества.

enlightenedПилешко

За да направят пилешкото месо евтино, производителите натъпкват пилетата с хормони и антибиотици. Пилешкото месо също така е благоприятна среда за размножаване на патогени, които могат да оцелеят дори при ниски температури.

enlightenedПакетирани сокове

В тези сокове няма естествени плодове. Тя е смес от оцветители, захар и консерванти", казва експертът.
БГНЕС