Кога Ларс фон Триер ще се справи с депресията?
Кога Ларс фон Триер ще се справи с депресията? / снимка: pravaya.ru

Световноизвестният датски режисьор Ларс фон Триер не знае дали ще се върне към кинематографията след тежката депресия, която е изживял в началото на тази година.

Пред вестник “Политикен” прочутият режисьор обяснил, че в началото на тази година се е лекувал от депресия в специализирано медицинско заведение. Лечението е приключило успешно, но фон Триер не се е възстановил напълно. Той заяви, че се чувства като “празен бял лист” и не намира сили, за де се върне на работа.

“За мен това е много необичайно състояние. Свикнал съм да се занимавам най-малко с три проекта едновременно”, призна фон Триер. Лекарските прогнози сочат, че той ще бъде напълно възстановен след около две години.

“Вие не можете да сте в депресия и да снимате филми”, обяснил режисьорът, добавяйки, че не знае кога ще се заеме отново с проекта си “Антихрист”. БГНЕС припомня, че беше планирано снимките на лентата да започнат в средата на тази година.

Ларс фон Триер е един от създателите на движението “Догма-95”, оказало огромно влияние върху европейската кинематография в края на 90-те години на миналия век. “Догма-95” провъзгласява отказ от използването на технически ефекти, отвличащи вниманието на зрителя от сюжета и персонажите.

Филмите на фон Триер, който през последните години се отдръпна от принципите на “Догма”, многократно са участвали в най-престижните кинофестивали. Най-известните му филми са “Идиоти”, “Догвил” с Никол Кидман, “Танцьорка в мрака” с Бьорк и Катрин Деньов.