Кичка Бодурова сред първите звездни участници в „Bailando”
Кичка Бодурова сред първите звездни участници в „Bailando” / снимка: Нова телевизия

Поп певицата Кичка Бодурова и Таня Богомилова - олимпийска шампионка по плуване от Сеул’88 и са първите звездни участници в „Bailando – сцена на мечтите” тази есен по Нова телевизия. Популярните дами ще си партнират с двама от мечтателите в предаването, помагайки им да сбъднат своя бленувана мечта.

„Не умея нито да пея, нито да танцувам, но се съгласих да участвам, за да мога чрез популярността си да подкрепя благородната кауза на шоуто и да помогна на един от участниците да реализира мечтата си”, обясни Богомилова. Тя в момента е в унгарската столица на Европейското първенство по синхронно плуване заедно с националите.

Таня Богомилова е единствената олимпийска шампионка на България по плуване и вече 12 години никой не успява да стигне успеха й. Тренира от 6-годишна възраст, а на 14 вече е майстор на спорта. На Олимпиадата в Москва през 1980 г. се класира девета в бруста, на Европейското първенство през 1981 г. е четвърта. Следват златен (200 м бруст), сребърен (100 м бруст) и бронзов медал (щафета 4 по 100 м смесена) на Европейското първенство през 1985 г. в София. На Световното първенство по плуване в Мадрид през 1986 г. Богомилова завоюва сребро на 200 м бруст и бронз на 100 м. Активно се състезава до 1991 г., когато прекратява кариерата си на състезател и става треньор, но в Гърция.

Завръща се България през 2000 г. и започва работа в Държавната агенция за младежта и спорта. Успоредно с това се занимава с деца инвалиди в басейна веднъж седмично. През 2002 г. е избрана за изпълнителен директор на Българската федерация по плувни спортове, а в момента е неин генерален секретар.

С Гърция е свързана и Кичка Бодурова - другата звезда, която ще се изявява от септември по Нова. Няколко години тя работи в Атина заедно с гръцката звезда Дионисио. Пеещата на пет езика певица завърша езиковата гимназия в Бургас, а след това и естрадния отдел на Музикалната консерватория. Лауреат е на фестивала „Златният Орфей” (1977). Пяла е на една сцена с Тина Търнър и с други световноизвестни певци.

От 1991 г. Кичка Бодурова живее и работи в Америка, където участва в шоу програми и концерти в Сан Франциско, Чикаго, Лос Анджелис, Тампа (Флорида)... Заради „Bailando – сцена на мечтите” Кичка ще остане по-дълго в родината си, като едновременно с това ще се готви за концерт през ноември в зала 1 на НДК.