Каква храна консумират българските ученици
Каква храна консумират българските ученици / Thinkstock/Getty Images

Проблемът със затлъстяването сред децата става все по-сериозен с всяка изминала година, а българчетата се нареждат сред първенците с проблемно тегло в Европейския съюз. Според специалисти в областта на храненето това се отразява на децата не само физически, но и психически. Освен това те са единодушни, че сегашното поколение деца ще имат сравнително по-кратък живот от своите родители, а рискът за развитие на заболявания е със 70 % по-голям.

Според проучване на foodpanda сред най-предпочитаните от българските ученици храни са тестените изделия - пици, банички, сандвичи, както и сладките изделия като вафли, кроасани, шоколад. Приемът на плодове и зеленчуци е минимален - едва няколко пъти седмично.

75% от анкетираните деца заявяват, че са любители на тежки храни, а като начин на приготвяне предпочитат пърженето. Около 43% от тях хапват пържени картофки ежедневно и ги определят като любима храна.

Едва 11 % от всички анкетирани си носят храна от вкъщи. Причината да го правят е заради настойчивост от страна на родителите за балансирано хранене в училище.

Нездравословното хранене сред подрастващите е един от най-сериозните проблеми на съвременното общество. Ето защо някои колежи и училища в чужбина се опитват да решат този проблем, изграждайки системи за здравословно хранене и начини, по които да ангажират самите деца да внимават какво и как приемат.

В част от елитните гимназии в Англия например децата могат да си поръчват храна от платформи, разработени за съответното учебно заведение, като храната е приготвена по всички стандарти за здравословен хранителен режим. Менютата са разнообразни всеки ден като включват ежедневен прием на плодове и зеленчуци.