Казват, че "щастието не е в парите", но се оказва, че това не е съвсем вярно. Според учени от САЩ ключът към щастливия брак е... да имате обща банкова сметка. Ето как парите влияят на взаимоотношенията.

Когато вземате решение за връзка с друг човек, има още няколко важни въпроса, които трябва да обсъдите. Един от тях са парите. Независимо дали сме в неофициална връзка, или сключваме брак с човека, когото обичаме, трябва да постигнем съгласие по отношение на финансите, пише полският „Онет“.

Съществуват няколко варианта. Има двойки, които предпочитат да имат отделни сметки и да споделят общите разходи между тях. Други имат свои лични сметки и създават допълнителна съвместна сметка, в която всеки месец внасят договорени суми. Средствата от тази банкова сметка се изразходват за битови сметки, покупки за дома и др. Третото решение е напълно общ бюджет - една сметка, в която отиват всички пари на двойката.

Въздействието на парите върху взаимоотношенията

Изследователи от Kelley School of Business към Университета в Индиана провеждат експеримент върху 230 двойки. В момента, в който доброволците се съгласили да участват в проучването, всеки от тях имал своя индивидуална банкова сметка.

По-късно изследователите разделят двойките на три групи. Една от тях била инструктирана да създаде обща сметка. Втората група трябвало да продължи да води индивидуалните си сметки, а третата група трябвало сама да реши дали да открие обща сметка или да остане с две сметки.
Средната възраст на участниците в проучването била 28 години, а средната продължителност на връзката към момента на включването им в експеримента е била пет години. Десет процента от двойките в проучването са имали деца. Една от всеки пет двойки се е разпаднала, преди да завърши проучването.

Кавгите – ключът към успешния брак

Според двугодишните наблюдения на учените най-добре е да имате една обща сметка. Изследването им показва, че това е ключът към щастлив брак. В такава връзка кавгите за пари са по-малко вероятни и отношенията между съпрузите са по-добри. Изследователите отбелязват също, че ако двойката има обща сметка, тя е в състояние по-добре да управлява семейния бюджет.

„Изследвахме хора с различна продължителност на връзката. Тези, които са имали общи сметки, съобщават за по-високо ниво на чувство за общност в брака си в сравнение с хората с отделни сметки или дори с тези, които частично са обединили финансите си. Мисля, че това е доста убедително доказателство за ползите от обединяването на сметките", заключи професор Джени Олсън от Kelley School of Business към Университета в Индиана.

Изследователите отбелязват, че според тях воденето на отделни сметки улеснява решението за раздяла. Според тях този тип взаимоотношения са по-скоро "бизнес", отколкото партньорски по своята същност.

Ако поне един от вас не е сигурен в подобно решение, опитайте като начало да създадете обща сметка, в която всеки месец да внасяте договорена сума, достатъчна за плащания, големи покупки и т.н. Дръжте пари в собствените си сметки за собствените си допълнителни разходи.

Ако това работи, опитайте да създадете една обща сметка. В същото време можете да създадете спестовна сметка, в която да внасяте пари, например за почивка, за бъдещето, за черни дни и т.н. Дори малки месечни суми ще се сумират с течение на времето. Най-добре е да попълните спестовната си сметка веднага щом разполагате със средства, след като сте преценили месечните си бюджетни нужди.
БГНЕС