На път сме да посрещнем дете или вече имаме един, два, че и повече наследници вкъщи. Мечтаем за стабилност, добро образование, пътувания за децата. Но как да спестим, докато имаме ежемесечни разходи?

Просто е: Да се самовъзпитаме да спестяваме.

Идеята е следната: Още в момента на получаване на приходи (независимо дали става дума за заплата, майчинство, или друг доход на ежемесечна база) да заделяме фиксирана сума. Така няма да усещаме, че сме без нея, а ще изградим навика да управляваме фиксирани средства без да мислим или преживяваме заделеното като нещо, с което „трябва да се разделим в един момент“, споделя финансовият консултант Сиана Даскалова.

Според нея, а и според финансовите експерти, най-добре е тази сума да бъде около 10% от доходите ни, но всяко семейство би могло да прецени индивидуално спрямо приходите си, разходите си и индивидуалните си нужди.
И все пак - 10% звучи като реалистична и постижима сума, но на теория. На практика, всеки родител, който знае, че по-голямото домакинство, означава и по-големи разходи, би си казал: „Да, но 10% са ми важни и нужни – за битови сметки, за хранене, за други потребности“.

Сред полезните трикове определено е да управляваме онези други 90% по-умно.

1.Да следим за хранителни стоки на промоции и на базата на тях да изграждаме седмичното си меню.
2.Да заменим излизането навън, а да организираме събиране у дома.
3.Да пазаруваме само нужните ни дрехи, като при децата да следим за стоки 2+1.

Така „в следващия момент вече започва да ти се услажда ефектът на спестяването, когато виждаш как в системата ти се трупат едни пари, които работят за теб реално“, споделя още Сиана.

Повече научете в новия епизод на „Ох, на мама! Podcast” ТУК