Двете чертички са факт! Как да започнем да мислим за умно бюджетиране? От какво по-точно можем да спестим? За какво най-често мечтаят родителите, когато спестяват? Защо избираме да спестяваме с фонд, а не просто в банка?

На всички тези въпроси отговор дава Сиана Даскалова, която има над 10 години опит във финансите и инвестициите. Като майка на 2 деца, тя дава няколко съвети и от личен, и от професионален опит.

Сред най-добрите съвети неминуемо са:

1. Не купувайте нищо предварително преди да видите какво може да вземете от ваши близки. Ще видите колко пари се спестяват, когато си набавите някои вещи от близки и приятели.

2. Спестяването има възпитателен ефект върху възрастните – спестяваме още при постъпление на доходи (заплата, майчинство или друго). Случва се неусетно, преди да сме изхарчили всичко за месеца. Изгражда се постоянство, което се превръща в навик.

3. Добра идея, която да опитате: Отделяйте всеки месец 10% от доходите си.

4. Инвестирайте подаръците в плик: Всички онези подаръци в плик – суми от семейство и приятели по празници (Коледа, имен ден, рожден ден и пр.) бихте могли да инвестирате в бъдещето на детето с фонд - не под формата на спестовен план, а като отделна инвестиция. И вместо да ги спестяваме в касичка, която да счупят за поредна играчка, те ще трупат на тяхно име по отделно за всяко дете.

5. Обучението в чужбина се плаща от родителите и е добре да е на името на родителя, за да може да разполага със сумата по негова преценка, защото ако искате да го запишете преди 18 години, ще можете да оперирате с тези пари. Ако е на името на детето, то трябва да навърши 18.

6. Помислете за различни като тип вложения спрямо възможностите - от една страна спестовен дългосрочен план за образование, имот, ремонт. От друга, след годишни бонуси или други заделени пари във фонд с къс хоризонт , за по-скорошни предвидими разходи.

И още – вижте в новия епизод на „Ох, на мама! Podcast” в каналите във Vbox7.com, NovaPlay и Youtube.