Изоставени тунели на лондонското метро стават велоалеи
Изоставени тунели на лондонското метро стават велоалеи / Thinkstock/Getty Images

Нов градоустройствен план предвижда превръщането на изоставени тунели на лондонското метро във велоалеи, пише в. "Дейли мейл".

Проектът London Underline получи специална награда от кмета на града Борис Джонсън. Планът предвижда подземната велоалея да преминава от Холбърн до Грийн парк, като тя ще се свърже със сега съществуващи отсечки за велосипедисти. Новото трасе ще бъде застлано със специална кинетична настилка, която при триенето на гумите на велосипедите ще генерира енергия.

В маршрута са включени и зони за пешеходци. Идейният проект е на архитектурното студио "Генслър". Той бе удостоен с първа награда в конкурса за ново планиране на Лондон.

От архитектурното студио обясниха, че проектът им бил продиктуван от голямата пренаселеност на британската столица и от необходимостта от иновативни идеи, за да се усвои максимално потенциала на съществуващите структури.

Разработчиците уверяват, че ако бъде финансиран проектът им, към него могат да бъдат прибавени и подземни шопинг центрове, дори и подземен парк.

Източник: БТА