История с китара ...
История с китара ... / снимка: БГНЕС, архив
История с китара ...
38869
История с китара ...
  • История с китара ...

Истинската китара на Георги Минчев се използва за прототип при изграждането на паметника на легендарния български рокаджия в Каварна. Това разказа пред Дарик скулпторът Красимир Ломски. „В моето съзнание това е позата на барда", категоричен е скулпторът.

Ломски е избрал да изобрази бате Гошо в последните години от живота му, тъй като „такъв го познават и стари, и млади". Той допълни, че докато работи върху монумента, винаги си представя как Георги Минчев пее „История с китара".

Лицето му ще е с тъжна усмивка - такова, каквото беше и творчеството му. „Явно това е съдбата на големите творци, да останат тъжни и неразбрани", коментира скулпторът. По думите му именно така са го описали неговите близки и приятели.

„Направих един портрет, все още е в глина, за да получа мащаба на фигурата и не съм го показал още на никой", разказа още скулпторът. Фигурата трябва да изглежда в реален размер, а за да се постигне този ефект, трябва да бъде малко по-голяма.

Вероятно монументът ще бъде готов през юли. Това ще бъде вторият паметник на Алеята на рока в Каварна, след като там вече е изобразен великият Рони Джеймс Дио, който почина миналата година.