/ iStock/Getty Images
Коледа е време на изобилие, но то създава милиони тонове отпадъци всяка година. Тъй като осведомеността за промените в климата се подобрява, много хора искат празникът им да е по-екологичен. Агенция Ройтерс предлага начини за ограничаване на въглеродния отпечатък:

angelОткажете се от коледния пуловер. Обикновено той е от изкуствени влакна и се облича веднъж или два пъти. Ако толкова не можете да устоите на изкушението, използвайте миналогодишния или купете втора употреба.

coolВместо да си отидете у дома с автомобил, използвайте автобус или влак. Ако не можете да избегнете автомобила, помислете да поканите някого да пътува с вас.

winkКупете си истинско коледно дръвче. Пластмасовите са екологични само ако се използват повече от 10 години. Постарайте се да дадете елхата за рециклиране след Коледа.

angelОтнасяйте се внимателно към всичко с етикет "зелено". Някои фирми го използват, за да продават ненужни неща.

cheekyВнимавайте с украсата. Светоизлъчващите диоди са много по-икономични. Добре е да използвате стара украса или да замените изкуствените гирлянди с естествена зеленина, която може да бъде превърната в компост.

smileyИзберете вегански ястия - това е модерно и въглеродният отпечатък от тях е по-малък.

coolНамалете нежеланите подаръци. Подарявайте преживявания вместо вещи. Организирайте семейна система, в която всеки подарява на един или двама души.

blushВнимавайте с опаковките, откажете се от лъскавата хартия и картичките, защото те не се рециклират.

laughРазговаряйте. Според специалистите само масовата осведоменост може да донесе промени. Говорете за климата на коледната трапеза - това не само ще е полезно, но и ще оживи присъстващите.
БТА