Google почете 306 години от рождението на бащата на судокуто
Google почете 306 години от рождението на бащата на судокуто / screenshot/google

Швейцарският математик Леонард Ойлер, живял през XVIII век, е оставил на света една от най-популярните игри: судокуто. По случай 306-ия рожден ден на математика Google му посвети doodle.

Още преди японците да направят популярно судокуто през 80-те години на миналия век, повече от 200 години по-рано, Ойлер измисля т.нар. „латински квадрати”. Цифрите трябва така да се нанесат в отделните клетки на квадрата, че да не се повтарят.
През 70-те години американско списание предлага на читателите си квадрата под рубриката Number place - място за числа. А през 80-те години японците адаптират квадрата и го представят на света под името судоку.

Швейцарският математик Ойлер е роден на 15 април 1707 г. и едва ли е подозирал, че играта му ще се превърне в световен бум. Син на пастор от Базел, той е бил един от най-значителните математици на времето си и универсален гений. Научният му дебют е бил в сферата на философията.

Само на 20 години Ойлер е извикан като професор по математика в Санкт-Петербургския университет в Русия. Бил е голям любител на руската култура и царство. След кратък престой в Прусия той се завръща в Руската академия на науките.
През 1771 г. Ойлер ослепява напълно, но с помощта на синовете си продължава да работи като математик. Руската императрица Екатерина Велика дори му подарява малък дворец, в който Ойлер продължава да работи до смъртта си през 1783 г.

Учени доказват, че Леонард Ойлер е написал 866 публикации в сферата на математиката и природните науки. Учебникът му по вариация е основно четиво в математиката, а в сферата на оптиката той изследва теорията за вълните.
Ойлер е бил и любител на шаха. През 1759 г. пише есе по темата как определени фигури да се движат така по шахматното поле, че да могат да минат всяко поле само по веднъж. Тази публикация и до ден днешен не е завършена от Ойлеровата комисия в Академията на науките в Швейцария.