Годишнина от рождението на Грейс Хопър - първият програмист в света
Годишнина от рождението на Грейс Хопър - първият програмист в света / screenshot/google

Google днес почитат личността на Грейс Хопър като промениха своята начална страница с интересно анимирано лого. С нейното име се свързва разработването на първия компилатор за програмен език, като тя е родена на днешната дата преди 107 години. Благодарение на нейните заслуги Хопър е наричана от мнозина първата лейди в програмирането и  е един от първите пионери в информационните технологии.

Грейс Хопър е родена в Ню Йорк и на 18-годишна възраст завършва физико-математическия факултет в колежа Васар. След това тя развива уменията си в тази област и получава докторска степен от Университета Йейл и става професор по матекатика отново във Васар. Хопър е и носителка на почетната диплома от академичното дружество Фи Бега Капа и създава програмното осигуряване на компютъра Марк I.

Tя разработва специална програма, която преобразува езика A-0 в машинен код UNIVAC, който се счита за първия компилатор в света. Любопитен факт е, че през 1947г. нейни колеги намират буболечка в релетата на компютъра, които пречат на работата му. Хопър нарича операцията по отстраняването му „Debbugging” (обезбуболечаване).

През Втората световна война завършва офицерска школа и намира смъртта си на 1 януари 1992 г., но завинаги ще я запомним с това, че е поставила основите на информационните технологии във вида, които ги познаваме днес.