Франция скочи срещу ислямизацията с бургери
Франция скочи срещу ислямизацията с бургери / снимка: sxc.hu

Общинският съвет в северния френски град Рубе подаде жалба срещу верига за бързо хранене, чийто местен ресторант премахна от менюто си месото, което не отговаря на изискванията на исляма, съобщи Би Би Си.

Кметът на Рубе заяви, че менюто представлява дискриминация срещу немюсюлманите. Клонът в Рубе е един от няколкото ресторанта на веригата "Куик", които през ноември извадиха от менюто си месото, което не влиза в категорията "халал", което означава, че е свинско, или по друг критерий не отговаря на правилата на шериата. "Куик" реши да махне от менюто си хамбургера с бекон и да го замени с такъв с пушено пуешко в 8 от 350-те си клона. Целта на решението била да се проучи комерсиалната изгода и практическата приложимост на въвеждането на халал-меню.

Няколко депутати от партията на президента Никола Саркози Съюз за народно движение разкритикуваха постъпката на "Куик", а заместник-председателката на крайнодясната партия Национален фронт Марин льо Пен определи решението като знак за ислямизация.

"Не ме притеснява това, че има халал-меню, но това е прекалено, защото това е единственото меню, което предлагат и представлява дискриминация", заяви кметът Рене Вандирендонк, цитиран от БТА. Той призова за бойкот на ресторанта, а общинският съвет подаде жалба за дискриминация в районния съд в Лил.

Франция е страната с най-многобройно мюсюлманско население в Европа - над 5 милиона души.