/ iStock/Getty Images
Причината да има голямо различие в поведението на отделните породи кучета, е в човека - чрез моделиране на невробиологията на най-добрите му приятели. Той е оформил мозъците им бавно така, че да служат на целите му, съобщи в. "Дейли мейл".
 


Поведенческите нюанси в различните породи кучета са резултат от търсенето на идеалното куче пазач, ловец, овчар или любимец за гушкане. Затова отделните породи кучета, макар и да принадлежат към един вид, вече могат да бъдат разграничени по сивото вещество с магнитноядрен резонанс.


Разликите се проявяват под формата на любвеобилността на лабрадора, яростната упоритост на териера и непоколебимия бдящ поглед на добермана. Селективното развъждане често се сравнява с еволюцията, която в случая се ускорява от човека.

Учени от няколко американски университета, сред които Харвард и Стоуни Брук, изследваха 95 кучета от различни породи с магнитноядрен резонанс, за да установят ефекта от селективното развъждане. Резултатите им показват, че значителните вариации в структурата на мозъка не са свързани с размера на тялото и формата на главата. Специалистите са установили шест основни мозъчни мрежи, всяка от тях свързана със специфични поведенчески черти.
 
БТА