Български учени създадоха фъстък-афродизиак с дъх на печен бадем
Български учени създадоха фъстък-афродизиак с дъх на печен бадем / sxc.hu
Български учени създадоха фъстък-афродизиак с дъх на печен бадем
68515
Български учени създадоха фъстък-афродизиак с дъх на печен бадем
  • Български учени създадоха фъстък-афродизиак с дъх на печен бадем

Фъстък-афродизиак, с дъх на печен бадем създадоха учените от Института по растителни генетични ресурси в Садово. Фъстъкът, който носи името на митичния тракийски певец „Орфей", вече е признат и е вписан в сортовата листа на България. Ботанически той спада към сорто-тип „Валенция".

Нов успех на българската наука зарадва мъжете, страдащи от полова немощ. Учените от Института по растителни генетични ресурси в Садово разработиха фъстък-афродизиак с дъх на печен бадем. Според научните работници маслодайната култура не може да се сбърка, тъй като ядките й са обвити в кремаво-бели люспи.

Това е единственият бял фъстък, селектиран у нас. Всички останали сортове, създадени в Садовския институт са с червен цвят на обвивката, с изключение на сорта „Орфей". Той е с висок потенциал на продуктивност и е устойчив на икономически важните болести, които поразяват фъстъците.

От него се получават високи добиви, които надвишават със 17% националния стандарт „Калина". Ядките са много едри - с маса на 1000 семена 890 грама. По този показател те се приближават до най-едрите ядки от Виргинските сортове, отглеждани в чужбина.

Белият фъстък е нискокалоричен, изтъкват още родните учени. Хранителна му стойност е 601 kcal, срещу 650 kcal при останалите български сортове. Този показател се дължи на заниженото в него съдържание на мазнини. Стабилността на маслото му е по-висока спрямо другите сортове, което понижава възможността от образуване на свободни радикали в организма.

Друго ценно качество на сорта е съдържанието на незаменими аминокиселини. Те са завишени спрямо останалите сортове с 5-6%. Общото белтъчно съдържание е над 29%. Има високо съдържание на Витамини В и Е. Всички тези качества нареждат белите фъстъци сред родните афродизиаци.