Брезите отпускат клоните си, когато спят
Брезите отпускат клоните си, когато спят / ThinkStock/Getty Images

Учени за пръв път наблюдаваха физически промени в дървета през нощта, които могат да бъдат сравнени със сън или поне с денонощния цикъл, характерен за по-малки растения, съобщи Ню сайънтист.

Клоните на брези, наблюдавани в Австрия и Финландия, провиснали до 10 см към върховете в края на нощта.

Унгарски, финландски и австрийски учените сканирали дърветата с лазер между залез и изгрев слънце. По времето, за което лъчите отскачали от клоните и листата, те отчитали триизмерно движението на всяко дърво.

Колко дървета са останали на Земята?

"Експериментът е първият по рода си", заяви Ету Путонен от финландския Институт за геопространствени изследвания.

Отпускането вероятно се причинява от намаляване на вътрешното налягане на водата в клетките на дърветата, което се нарича тургорно налягане. Така намалява твърдостта на клоните и дръжките на листата. Тургорното налягане се влияе от фотосинтезата, която на тъмно спира.

Липсата на достатъчно широколистни гори причинява температурни аномалии

Възможно е така клоните на дърветата да почиват, защото през деня те се издигат, стремейки се към светлината. За това е необходима енергия, а през нощта, когато няма светлина, е излишно.

Наблюденията са правени в тихо време, без вятър, по време на слънчево равноденствие, когато продължителността на нощта и деня са приблизително еднакви.

Източник: БТА