Бракът бил полезен за здравето, особено при мъжете
Бракът бил полезен за здравето, особено при мъжете / Thinkstock/Getty Images

Бракът е полезен за мозъка и за дихателната дейност и може би поради тази причина женените двойки живеят по-дълго, пише в. "Дейли мейл".

Ползата от женитбата е особено видна при мъжете, докато ергенството доста съкращава дните им под слънцето. Тези констатации бяха направени от проучване на екип от лондонския "Юнивърсити колидж", ръководен от д-р Джордж Плубидис.

Женените двойки живеят повече

Изследването обхванало 9000 души родени през март 1958 година и проследило 45 години от техния живот. В периода 2002-2004 бил проверен здравният статус на участниците, включително и мозъчната им дейност.

Екипът установил, че бракът се отразява благотворно на здравето, а в най-добро здравословно състояние се оказали жените, които се били задомили в края на 20-те и началото на 30-те години от живота си.

Здравните ползи от сключването на брак идвали независимо от това колко е богат човек и от каква социална среда произлиза. Но те били най-големи при мъжете. Учените установили, че при представителите на силния пол се наблюдава влошаване на здравето при развод, което се възстановявало веднага след следващ брак. Но имало едно изключение. При мъжете, които се развеждат в края на 30-те години от живота си, не били наблюдавани здравни негативи.

Те обаче били видни при останалите ергени, чиято продължителност на живота е по-малка. Това се дължи на факта, че когато са без партньорка, мъжете не закусват, хранят се с нездравословна храна, работят до късно и се застояват в заведенията с приятели.

Източник: БТА