/ iStock/Getty Images
Природозащитниците в Бразилия пуснаха кадри на бебе южноамерикански тапир - първото, видяно в горите на Рио де Жанейро от повече от 100 години, съобщава Евронюз.

Проектът започва през 2016 г., когато професор Фернандо Фернандес от Федералния университет в Рио де Жанейро излезе с идеята да чифтоса 10 двойки южноамерикански (низински) тапири в резервата Guapiaçu (REGUA) на Рио де Жанейро за период от 3 до 4 години.
"Тапирите са изчезнали в Рио от 1914 г.", каза проф. Фернандо, "Ние успяваме да установим самодостатъчна популация.“

Броят на тапирите е намалял поради лова на видовете заради месото им и специфичната козина. Обезлесяването и развитието на селското стопанство са разрушили техните местообитания, като са засегнали вече застрашените популации. Според Червената книга на застрашените видове на Международния съюз за опазване на природата (IUCN) статутът на низинския тапир е „уязвим“.
Малкото, чийто пол все още не е известен, е на около три месеца. Гестационният период за тези животни е около 13 месеца, а майките раждат само по едно малко на бременност. След този важен момент за тапирите в този регион, природозащитниците, които отговарят за проекта, вече очакват друго раждане по-късно тази година.

"Женската, която роди бебето, е Ева. Тя беше първата женска, която отново беше заплодена през декември 2017 г. и сега роди първото си бебе в природата", обяснява Марон Галиез, координатор на програмата за репродуктивност, наречена Проект Рефауна. "Другата женска, за която смятаме, че е бременна, е Флора, която ще роди скоро", добавя Галиез.

В Китай се роди прасе с хобот (ВИДЕО)

Една от най-важните причини за проекта за репродуктивност, според тези експерти, е подобряване на качеството на Атлантическата гора. Тапирите играят решаваща роля в екосистемата на гората поради огромния си апетит към плодове. Те са спечелили титлата „градинари на гората“ поради факта, че разпространяват семена с големи размери от растенията, които ядат.

През декември 2017 г., след пет години планиране, първите три тапира бяха докарани от животновъден обект в бразилския щат Минас Жераис в риоския резерват Guapiaçu. Тапирите бяха снабдени с яки, с които бяха наблюдавани чрез сателит. Двадесет камери завършват наблюдението на резервата, което помага на учените да наблюдават напредъка им, за да следят тези наскоро заселени животни. След като развъдиха още няколко тапира през последните две години, те се надяват да равъдят още пет в района през следващия юни, така че в крайна сметка да имат шест жени и шест мъжки.

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук
БГНЕС