/ iStock/Getty Images
Да останеш без работа е едно от най-стресиращите неща, които могат да ти се случат от гледна точка на кариерата и кариерното развитие. Това е особено неприятно, когато е неочаквано и не по твоя вина. Колкото и несправедливо да звучи, има неща, които са извън твоя контрол и не могат да бъдат предвидени или избегнати. Травмиращо е да бъдеш уволнен или съкратен, тъй като оставаш без доходи, губиш връзка с колегите си и професионалните среди, а нерядко имаш усещането, че изпадаш в състояние на безвремие и си изхвърлен от динамиката на живота. В такъв момент е нормално да страдаш и да се почувстваш зле, но не позволявай на страданието да продължи дълго, а виж възможностите, които тази загуба ти разкрива. Защото може да се окаже, че да останеш без работа е едно от най-хубавите неща, които могат да ти се случат от гледна точка на кариерата и кариерното развитие.
Ето няколко съвета, които ще ти помогнат да си стъпиш на краката и ще те мотивират да се гмурнеш смело в ново професионално предизвикателство:

iStock/Getty Images

  1. Подобри уменията и повиши квалификацията си! Временната безработица е добър момент да отделиш време за повишаване на квалификацията си. Разбери кои професионални умения са най-ценни за работодателите в твоята област и побързай да се запишеш на подходящите курсове. Дори по време на ковид пандемията се предлагат такива, които се провеждат във виртуална среда. Можеш да си помогнеш и с онлайн уроци, статии и образователни материали, много от които са безплатни. 
  2. Актуализирай автобиографията си и направи списък с позиции, които отговарят на профила ти! Преди да кандидатстваш за нова работа отдели време да актуализираш резюмето си. Не забравяй да включиш най-подходящите си умения и да съобразиш квалификациите си с желаната работа. Това ще увеличи възможностите да бъдеш поканен на интервю. Започни да проверяваш обявите за работа в специализираните онлайн търсачки, като използваш опциите за разширено търсене. Така ще получиш списък със свободни позиции, които съответстват на твоите умения и желана локация – град или държава. Не губи време да кандидатстваш за работа, която не за теб.
  3. Преразгледай присъствието си в социалните мрежи! Увери се, че всичките ти публикации в социалните мрежи са подходящи за четене от широката аудитория. Ако не е така, коригирай настройките за поверителност. Актуализирай профила си в LinkedIn и добави новите си умения и опит. Много работодатели търсят служители директно през LinkedIn, затова присъствието там е препоръчително.
  4. Поискай препоръки от работодатели и/или клиенти, с които си работил! Личният опит и впечатления от твоите практически умения са важни за новите ти колеги. Поискай референции за работата си и професионалните достижения от твои предишни работодатели и клиенти и ги приложи към останалите документи, с които ще кандидатстваш за нова работа! Това със сигурност ще направи добро впечатление и ще бъде считано за предимство.
  5. Осигури си финансова стабилност за периода на временна безработица! Това ще ти спести много стрес и ще ти даде спокойствието да се концентрираш върху търсенето на желаната работа. Кредитът Money+ Break на финансовата компания Money+ разработен именно, за подпомогне хора, които се намират в момент на временна безработица. Money+ Breак e потребителски кредит с размер от 600 до 2000 лв. Срокът на погасяване е от 4 месеца до 2 години. Лихвеният процент е фиксиран за целия срок на договора, а начинът на усвояване е еднократно. Сред предимствата на заема Money+ Break е гратисният период, който е до 3 месеца по договаряне, и възможността за погасяване на месечни вноски. Не се начисляват такси по отпускането му и няма скрити условия.  

Да останеш без работа е обезпокоително, но може да се превърне във възможност да намериш нов, по-удовлетворяващ професионален път. Не се притеснявай да поискаш помощ, когато се налага. Без значение дали имаш нужда от някой, който да редактира документите ти за кандидатстване, или от заем, който ще ти даде финансовата стабилност, нужна, за да минеш през този период, не се колебай да потърсиш подкрепа.