3 минути до Апокалипсиса показва Часовникът на Страшния съд
3 минути до Апокалипсиса показва Часовникът на Страшния съд / снимка: Guliver/Getty Images

Голямата стрелка на т. нар. Часовник на Апокалипсиса, който символизира наближаването на планетарен катаклизъм, бе изместена напред с две минути и сега сочи 23 ч. и 57 минути, оповестиха учени, цитирани от Франс прес и ТАСС.

Бюлетинът на ядрените физици - издание на асоциация, която включва 18 Нобелови лауреати, окачестви като твърде голяма вероятността да се стигне до планетарна катастрофа, ако не се вземат бързи мерки срещу климатичното затопляне и ядрената надпревара.

Часовникът сега показва 0 ч. без 3 минути, заяви ръководителят на авторитетното издание Кенет Бенедикт. Предишният път, когато стрелката бе преместена, бе на 10 януари 2012 г. Тогава тя бе изместена напред с една минута.

Стрелката никога не е била толкова близо до 0 ч. от 1984 г., когато също сочеше 23 ч. и 57 мин. в най-напрегнатия момент от американско-съветските отношения.

"Днес неконтролираното климатично затопляне и надпреварата в областта на ядрените оръжия в резултат на модернизирането на огромни арсенали са голяма и неоспорима заплаха за оцеляването на човечеството - уточни Бенедикт. - Световните лидери не успяха да реагират с необходимата бързина, за да защитят земляните от потенциална катастрофа."

Източник: БТА