Западният печат за неуспешните опити за атентати в Лондон и Глазгоу
Западният печат за неуспешните опити за атентати в Лондон и Глазгоу / netinfo
Неуспешните опити за атентати с коли бомби в Лондон и Глазгоу на 29 и на 30 юни са водещи теми в британския печат. "Дейли телеграф" призовава да се преосмислят клишетата, които според вестника по навик се появиха отново след терористичните атаки - че атентатите са свързани с британското участие във войни в чужбина; че става дума за примитивен фундаментализъм; че умерените мюсюлмани трябва да положат повече усилия, за да изолират екстремистите в своите общности и че министрите се нуждаят от допълнително правомощия, за да се справят със заплахата.

Първо става ясно, че поне някои от атентаторите са британци, пише вестникът. Борим се с яростен нихилизъм, чийто корени се крият в презрението срещу буржоазното общество. Ако последователите на този нихилизъм не се бяха родили във Великобритания, а при други условия, те лесно щяха да се включат в организации като ИРА или Червените бригади например, сочи изданието.

Според "Телеграф" е напълно погрешно програмата на ислямистките екстремисти да се определя като средновековна. Средновековният ислям е бил сравнително толерантен, а днешният екстремизъм не допуска никакъв компромис с човешките прегрешения, смята вестникът и предупреждава още, че не бива да бърза с приемането на закони веднага след след извършването на опит за терористичен акт. Отговорът на правителството трябва да е пропорционален на отправената заплаха, а не на общественото недоволство, пише "Телеграф".

"Този път имахме късмет", гласи заглавието на коментара във в. "Таймс". Срещу Великобритания ще има още терористични атаки и някои от тях може би ще успеят. Има само една разумна предпоставка, върху която трябва да се основе политиката на правителството - изправени сме пред дългосрочна терористична кампания срещу Великобритания, която може да продължи с години, организацията и обучението на терористите може да се подобрят и опасността ще се засили, пише водещият британски всекидневник.

Германският печат отделя голямо внимание на опитите за атентат с коли бомби в Лондон и Глазгоу. Би било опасно заблуждение тези опити за атентат да сетълкуват като изключително британски въпрос - заради британското участие във войната в Ирак и до известна степен като "изпитание" за новия министър-председател Гордън Браун, пише "Франкфуртер алгемайне цайтунг". Подобно заблуждение би засилило склонността на политиците да смекчават опасността от терористите и да смятат, че те самите няма да бъдат засегнати сериозно, пише вестникът.

Въпреки че атентатите в Лондон и Глазгоу бяха неуспешни, те постигнаха едно - засилиха несигурността в Европа, пише "Франкфуртер рундшау". Веднага се чуха призиви да се дадат по-големи права на полицията да разследва и да разпитва заподозрени, но определено би било по-разумно, да се използват наличните закони вместо постоянно да се говори за нови, счита вестникът. На фона на страха от терора подобни дебати разпалват безпокойството, че държавата не може да защити гражданите, а това е погрешно. Държавата може да направи това, но не изцяло, сочи изданието.

"Зюддойче цайтунг" коментира реакцията на новия британски премиер. Гордън Браун си представяше уикенда по друг начин и първоначално изглеждаше като в шок, пише вестникът. Още по-скован от обикновено, той уморено похвали геройството, проявено от полицията и другите служби и направи едно банално изказване за опасността от международния тероризъм, отбелязва изданието. Тони Блеър инстинктивно умееше да улавя настроението на хората след драматични събития, а Браун изглеждаше по-скоро като американски маршал, който принудително вербува заместник-шерифи сред населението, смята "Зюддойче цайтунг".(БТА)