Трамвай-призрак във Варшава напомня за концлагера Аушвиц
Трамвай-призрак във Варшава напомня за концлагера Аушвиц / cнимка: Reuters

Всяка година на Международния възпоменателен ден на Холокоста светът си припомня жертвите на Холокоста. Датата за него - 27 януари, е обявена в резолюция на 1 ноември 2005 г. от Общото събрание на ООН. Резолюцията призовава всеки член на организацията да почита паметта на жертвите на Холокоста и окуражава развитието на образователни програми за историята, за да се предотвратят бъдещи прояви на геноцид.

В Германия този ден се отбелязва след прокламация от 3 януари 1996 г. на тогавашния германския президент Роман Херцог и е установен на 27 януари - датата, на която през 1945 г. войниците на Червената армия освобождават оживелите от концлагера Аушвиц, пише БГНЕС.

По улиците на Варшава от вчера върви старинен трамвай, който през годините на нацистката окупация се е движел в еврейското гето на полската столица, съобщи ИТАР-ТАСС. Трамваят с шестоъгълната звезда на Давид се движи без пътници по няколко маршрута в централната част на града.

Необичайният трамвай-призрак трябва да припомни на жителите и гостите на полската столица за жителите на еврейското гето, загинали в нацистки концентрационни лагери. Акцията започна във връзка с отбелязването на 65-годишнината от освобождаването на затворниците в лагера Аушвиц-2/Биркенау.

В церемониите днес на територията на бившия концлагер Аушвиц-2/Биркенау ще участват около 150 бивши концлагеристи и политици, сред които президентът на Полша Лех Качински и премиерът Доналд Туск, израелският премиер Бенямин Нетаняху, председателят на Европейския парламент Йежи Бузек, съобщи агенция ПАП. България е представена от председателя на Народното събрание Цецка Цачева. Тя ще поднесе цветя пред стената за екзекуции в Аушвиц и ще подари на музея в Освиенцим копия от 17 документа, свързани със спасяването на българските евреи. Оригиналите се съхраняват в Централния държавен архив.

По-късно през същия ден Цачева ще участва в Париж, в сградата на ЮНЕСКО, в церемония по отбелязването на Международния ден в памет на жертвите на Холокоста.       

На главната церемония в Полша ще говорят трима бивши затворници - поляците Владислав Бартошевски, Мариан Турски и Едвард Пачковски (полски ром).

Главната церемония ще завърши с обща молитва - еврейска и християнска - пред паметника на жертвите на лагера. Преди това сутринта в Освиенцим ще има международна конференция на министрите на образованието на тема "Аушвиц - памет, отговорност, образование". В бившия концлагер ще бъде открита изложба в памет на освобождаването на лагера от войските на Червената армия, посветена и на съветската помощ за оцелелите затворници.       

Концлагерът Аушвиц е освободен на 27 януари 1945 г. В битките за лагерите Аушвиц, Биркенау, Моновиц и полския град Освиенцим загиват около 200 съветски войници. Лагерът е създаден през 1940 г. и се превръща в място, където масово са били умъртвявани предимно евреи. В рамките на комплекса има няколко подлагера - в тях нацистите избиват най-малко 1,1 млн. души - предимно евреи, но също така поляци, роми, съветски военнопленници и представители на други нации. (БТА)