Пиар гафът на Медведев и кандидатурата за президент на Прохоров
Пиар гафът на Медведев и кандидатурата за президент на Прохоров / снимки: Reuters
Пиар гафът на Медведев и кандидатурата за президент на Прохоров
48019
Пиар гафът на Медведев и кандидатурата за президент на Прохоров
  • Пиар гафът на Медведев и кандидатурата за президент на Прохоров

Повече от 12 000 коментара са написани на фейсбук страницата на руския президент Дмитрий Медведев за последните 24 часа. Коментарите в социалната мрежа са в отговор на изказването на президента, че той не е съгласен с лозунгите на протестиращите през последната седмица руснаци, скандирани по улиците на Москва и други руски градове. Този пиар гаф от страна на президента беше бързо последван от изказването на руския милиардер Михаил Прохоров, че самият той ще се кандидатира за президентските избори през март, като конкурент на настоящия премиер Владимир Путин.

12-те хиляди коментара на фейсбук страницата на Дмитрий Медведев бяха предизвикани от изказването на руския президент, че не е съгласен с обвиненията за изборна измама, които от седмица са причина за масови протести в Русия. Протестите през уикенда събраха, според опозицията, 50 000 души в Москва, което ги прави най-големите демонстрации в руската столицата от падането на желязната завеса.

В същото изказване Медведев заявява, че народът има право на свобода на словото и обещава, че ще изиска отчет от избирателните секции, където има съмнения, че е имало измами. Заради това голяма част от хилядите коментари в неговата фейсбук страница са положителни и неутрални.

Докато Медведев се бори с този интернет скандал, който беше коментиран и в много международни медии, кандидатът за президент на „Единна Русия" - премиерът Владимир Путин, вече си има пореден конкурент за изборите през март. Той е 46-годишният милиардер Михаил Прохоров, който по официални данни се води третият най-богат руснак и 39-и сред най-богатите хора в света с лично състояние от 18 милиарда щатски долара.

Прохоров е финансист и бивш шеф на „Норилск Никел" и „Полюс Злато" - най-големите производители на съответните метали в света и в Русия. Той става известен в Америка след като през май 2010 г. купува най-слабия отбор в Националната баскетболна асоциация - „Ню Джързи Нетс", след като обещава частично да финансира нова зала за отбора в нюйоркската община Бруклин.

Пиар гафът на Медведев и кандидатурата за президент на Прохоров
netinfo

В интервю по време на купуването на „Ню Джързи Нетс" Прохоров разкрива нестандартния си изглед за живота, който според него му е помогнал да се превърне в сполучлив бизнесмен и също така обяснява защо дори арестуването му от френската полиция поради недоразбирателство не го е огорчило:

Обичаш ли опасностите?

Обичам да контролирам рисковете. Обичам да съм под напрежение - точно това ми дава предимство в предизвикателствата в живота.

Колко време беше в затвора във Франция?

Три дни. Странно звучи, но това беше забавно за мен. Добро преживяване! Дори такива предизвикателства ми харесват.

Къде ти е компютърът?

Не ползвам компютър. В живота сме затрупани с информация и така или иначе няма да успеем изцяло да я сортираме.

През юни 2011 г. Прохоров е избран за лидер на партията „Правое дело". Чрез нея той критикува ръководството на Медведев и Путин и иска да "върне страната на правилния път за развитие" чрез благоприятна за бизнеса политика. През септември обаче той напуска партията, като заявява, че тя се е превърнала в марионетка на Кремъл.