Отиде си Вацлав Хавел - героят на „нежната революция”
Отиде си Вацлав Хавел - героят на „нежната революция” / снимки: Reuters

Икона на антикомунистическото дисидентско движение и символ на демократичното възраждане в Източна Европа, бившият чешки президент Вацлав Хавел, починал днес на 75-годишна възраст, бе въплъщение на „нежната революция” от 1989 г., свалила по мирен път тоталитарния режим в Прага, предаде АФП.

Първи президент на посткомунистическа Чехословакия (1989-1992 г.), после на Чехия (1993-2003 г.), Хавел ръководи демократизацията на страната си, а след това присъединяването й към НАТО (1999 г.) и подготовката за влизане в ЕС, станало факт през 2004 г.

След изтичането на мандата му през февруари 2003 г. известният драматург и бивш дисидент от движението „Харта 77”, пренебрегнал крехкото си здраве, се посвещава на борбата за човешки права в Куба, Беларус, Мианма и Русия.

Връща се и към писателския труд: през 2006 г. публикува своите политически мемоари, а след две години и една пиеса - „Да си тръгнеш”, станала и заглавие на едноименния филм, представен на предпремиера в Прага през март.

Роден на 5 октомври 1936 г. в Прага в семейство, притежаващо киностудии и десетки сгради в столицата, Вацлав Хавел е лишен от право да следва в рамките на кампанията за борба с буржоазията, провеждана от комунистическия режим. И младежът встъпва на театралното поприще - първо като сценичен машинист, после като автор на абсурдистки пиеси.

След съветската окупация на страната през 1968 г. влиза в дисидентските среди и разработва манифеста на „Харта 77” - пламенна политическа пледоария в защита на човешките права. Осъден е на четири години затвор и написва зад решетките известните „Писма до Олга”, първата си съпруга.

Избран за президент през декември 1989 г., той преживява като крах разцепването на Чехословакия три години по-късно. След смъртта на Олга през 1996 г. бързо сключва повторен брак с актрисата Дагмар Вешкърнова, 20 години по-млада от него - за радост на жълтия печат.

Отиде си Вацлав Хавел  героят на нежната революция
netinfo

Здравето на Вацлав Хавел отслабва през петте години, прекарани в комунистическите тъмници; за това допринасят и годините, през които е върл пушач. Той неведнъж се разминава на косъм със смъртта: през декември 1996 г. го оперират от рак на десния бял дроб, през април 1998 г. хирурзи в Австрия го спасяват в последния момент от чревна перфорация, а през следващия август получава сърдечен пристъп.

На 8 март т. г. Хавел отново е приет в пражка болница с тежки белодробни смущения - две седмици преди премиерата на филма „Да си тръгнеш” въз основа на пиесата му.

Вацлав Хавел почина във вилата си в Северна Чехия, където се възстановяваше от тежка пневмония от средата на юли, съобщиха агенциите. Болестта е била съпътствана от различни усложнения, като загуба на равновесие, отслабване на паметта и измършавяване, както разкри наскоро самият Хавел. (БТА)