Островът на мълчанието
Островът на мълчанието / снимка: sxc.hu

Малък средиземноморски остров, обичан от туристи и природолюбители, е прочут и с другия си, тъмен поминък: мафията. На остров Корсика тя се чувства непоклатима, защото законът на мълчанието е по-силен от другите закони.

Като в истински мафиотски филм жените са тези, които решават да нарушат мълчанието, за да се спре проливането на кръв. В отворено писмо до президента Франсоа Оланд редица корсикански жени го призовават да направи нещо, за да бъдат прекратени убийствата, а престъпниците да нямат вече чувството, че са недосегаеми.

От началото на годината на остров Корсика са извършени 18 убийства. Средиземноморският остров, с население от 220 000 души, държи два печални рекорда в Европа - никъде другаде броят на убийствата на глава от населението не е толкова висок и никъде тяхната разкриваемост не е толкова ниска.

Всички са в кюпа

В това няма нищо чудно. В Корсика всички се познават добре, затова и всички си мълчат, твърдят познавачи на местния манталитет. На всичкото отгоре, в престъпленията често са замесени известни личности или дори политици, което обяснява защо хората нямат доверие във властите, правосъдието и полицията.

Този проблем обаче трудно може да се реши от централната власт в Париж. Корсиканците дълго се бориха за независимост. Днес те имат свое собствено законодателство, а френското правителство няма големи възможности да се меси. Двама френски министри - на вътрешните работи и правосъдието - все пак решиха да посетят острова, за да демонстрират решителната воля на Париж да се пребори с корсиканската мафия.

И на остров Корсика мафиотските кланове се занимават с обичайните неща - наркотици, оръжия, пране на пари. Напоследък престъпните структури все повече навлизат и в пазара на недвижимите имоти и туризма - две сфери, от които се вадят много пари на туристическия остров. Досега мафиотите се въздържаха от разчистването на лични сметки в разгара на летния сезон, за да не отблъскват туристите. Обикновено "сезонът на престрелките" настъпва през зимата. Тази година той беше открит с убийството на шефа на Индустриалната камара на Корсика Жак Насер. Полицията е безсилна да спре насилието, включително и поради това, че на 220 000 души население се падат около 40 000 огнестрелни оръжия. Дори учениците ходят вечер въоръжени, нерядко се случва някой подпийнал младеж да започне да стреля.

Търсят се смелчаци

Дали френските власти имат сили да се справят с тези проблеми, е доста съмнително. Всички на острова се страхуват, не са малко и онези, които получават заплахи и предупреждения. Това се отнася както до критичните журналисти, така и до природозащитниците, които надигат глас срещу безобразията на мафиотите в далаверите с недвижими имоти. В отвореното си писмо до президента Оланд корсиканските жени настояват за по-сигурни програми за защита на свидетелите и за създаването на специални полицейски части, които да разследват тъмните деяния на престъпните кланове. Остава да се намерят смелчаци, които да са готови да се заемат с такава работа.