Оранжевите в Украйна празнуват, но не за дълго
Оранжевите в Украйна празнуват, но не за дълго / снимки: БГНЕС

"Оранжевите" лидери в Киев вече празнуват победа, но според наблюдатели радостта им няма да трае дълго. Това пише московският електронен вестник "Утро" в коментар за политическата обстановка в Украйна след предсрочните парламентарни избори.

Партиите от "оранжевата революция", спечелили мнозинство от 228 места в 450-членната Върховна рада, се договориха да съставят парламентарно мнозинство и правителство. Лидерите на Блока на Юлия Тимошенко и "Наша Украйна - Народна самоотбрана" ("НУ-НС") – в понеделник парафираха коалиционно споразумение.

Комунистите в Украйна обаче твърдят, че ако Юлия Тимошенко стане премиер, това ще е краят на политическата кариера на президента Виктор Юшченко, а самата "оранжева коалиция" ще се разпадне през януари-февруари догодина.

Според социалистите рано или късно "НУ-НС" ще се слее с Партията на регионите (ПР) на досегашния премиер Виктор Янукович. Дори без "НУ-НС", но заедно с комунистите - нейни съюзници, ПР ще може да разчита на 202 места в парламента. Ако това стане и демократичната коалиция се разпадне още на старта, Тимошенко може да изпълни своята заплаха и да започне президентска кампания, а това е последното, което би желал президентът Юшченко, пише "Утро".

Открит остава въпросът как ще реагира на последните събития Партията на регионите. Теоретично погледнато, те имат възможност да се откажат от мандатите си, тогава Радата по закон става нелегитимна, а новите избори - неизбежни. ПР вече заплаши, че ще стане точно така, ако бъде подмината при формирането на парламентарна коалиция, припомня изданието.

Според експерти нови предсрочни избори в Украйна са възможни още идната пролет, добавя "Утро".

Единствената причина ПР да остави "оранжевите" на мира може да е някакъв таен сговор между спонсорите на "регионите" и президента Юшченко, твърди "Утро". Възможно е те да са сключили споразумение - ПР да не блокира работата на Радата, а в замяна на това властта да не национализира обектите, собственост на т. нар. "донецка групировка", която подкрепя ПР, смята руски експерт, цитиран от електронното издание. (БТА)