Не на всички българи им харесва в Обединеното кралство
Не на всички българи им харесва в Обединеното кралство / netinfo

Застанала пред британското посолство в София, Розалина Боева признава, че иска по-добър живот. След три години й е писнало ... от Великобритания. Тя се връща у дома в София. "До гуша ми дойде. Не ми харесва много във Великобритания", казва 37-годишната болногледачка. "Намирам, че е много дискриминационна към чужденците. Правителството сякаш казва на обикновените хора, че чужденците, живеещи в Обединеното кралство, са опасни за британците. Не зная защо".

Боева е прекарала последните три години, живеейки и работейки в Суонси. Но на нея не й се нрави британската култура на напиване в края на седмицата и фактът, че в училище са тормозили дъщеря й - тийнейджърка. "Някои британци са свестни. Но в петък и събота вечер всички се напиват. Много момичета забременяват на 16-17 г. Общото равнище на образование е ниско. Връщам се там за няколко месеца да събера нещата ни. После започваме нов живот в България", казва тя.

Боева е сред 50-ината души, които се опитваха се да получат или да подновят виза в посолството вчера. В началото на седмицата в. "Сън" публикува на първа страница снимка, показваща, по думите му, огромната опашка от българи, "обсаждащи" сградата. Българите възнамерявали да работят в Обединеното кралство, когато България, заедно с Румъния, влезе в ЕС на 1 януари, обяви вестникът.

Всъщност, повечето от редящите се на опашка вчера, отиваха във Великобритания на ваканция. Други вече бяха живели в кралството и подновяваха визите си. Но енергичната таблоидна кампания срещу българите и румънците изглежда дава резултати. В сряда министри дадоха да се разбере, че правителството възнамерява да въведе система за разрешителни за работа, изискваща от тях да докажат, че притежават конкретни работни умения. След като преди това обещаваше да отвори работния пазар на Великобритания за работници от двете страни, британското правителство - най-големият привърженик на разширяването на ЕС в Източна Европа, сега изглежда е направило конфузно "кръгом".

Завоят накара министри в ръководеното от социалистите правителство на България да кипнат. "Това е абсолютна безсмислица. Разочарована съм", каза вчера Евгения Колданова, заместник-министър на външните работи. Колданова оспорва прогнозите на /британското вътрешно министерство, че ако имат възможност, между 60 и 140 хиляди българи и румънци вероятно ще се преселят във Великобритания догодина. Българското правителство твърди, че общият брой на емигрантите, заминаващи за чужбина, ще бъде по-скоро 10-15 хиляди.

Допитване на Галъп през февруари показа, че броят на българите, искащи да напуснат страната, е спаднал до 7 процента. Повечето от тях искат да заминат за САЩ, Испания, Гърция, Италия и Германия. Едва между 0,2 и 0,4 процента споменават Великобритания.Тук през изминалата седмица имаше подозрение, че решението да се ограничи достъпът до британския пазар на труда няма нищо общо с България, а е свързано само с британската вътрешна политика.

След падането на комунизма през 1989 г. България процъфтява. Безработицата е едва 9 процента - малко над средното равнище за ЕС и по-ниска, отколкото в Германия. В София, привлекателен град, заобиколен от планини и борови и брезови гори, навсякъде се строи. Виждат се повече БМВ-та, отколкото трактори.

Българите посочват, че повечето от младите таланти на страната вече са заминали. През последните 16 години почти 1,5 милиона българи са отишли да работят в чужбина, предимно в САЩ и Канада. Населението се сви от 9 на 7,5 милиона. Тенденцията вече се забавя. "Искам да остана тук. Това е моята страна", казва Ростислав Цонев, 20-годишен студент от Софийския университет. Друга студентка, Ирина Личкова, 24-годишна, добавя: "Бях повече от пет месеца на работа в Белфаст миналото лято. Честно казано, повечето хора, с които се запознах там, бяха психари".

Миналата седмица министърът на външните работи Ивайло Калфин каза, че всяка нова миграция към Великобритания ще бъде повече проблем за България, отколкото за Обединеното кралство. Но България преживява собствена миграционна вълна - от Великобритания. Британски пенсионери са купили хиляди апартаменти на Черноморското крайбрежие и в планинските ски курорти.

"Мислим да купим имот тук", споделя по време на закуската в хотела Боб Нютън, 68-годишен, който е на двуседмична почивка с жена си Шърли, 63-годишна. "Посетихме няколко агенти по недвижими имоти. Цените изглеждат толкова разумни". Броят на британците, живеещи в България, се е удвоил през последната година /1152 са получили постоянно местожителство през 2005 г./ Примамени от едни от най-ниските цени на недвижими имоти в Европа, британски семейства са започнали нов живот тук.

Те изпращат децата си в български училища. Ремонтират рушащи се селски къщи или се заемат с органично земеделие. Български представители учтиво намекват, че ограничавайки правото на българите да се преместват в Обединеното кралство, Великобритания е виновна в прилагането на двойни стандарти.

В същото време, няма съмнение, че заплатите във Великобритания са значително по-високи, отколкото в България, където средните доходи са 200 евро /135 паунда/ месечно. Пенсионерите трябва да преживяват с 25 евро на месец. И макар че България е станала по-благоденстваща, с прираст на БВП от 7-10 процента, тя все още изостава от останалата част от ЕС.

Европейската комисия трябва да реши на 27 септември дали да позволи на България и Румъния да влязат в ЕС на 1 януари, или да забави приемането им на основание, че още не са изпълнили всички критерии за съдебната система и човешките права. Еврокомисарят по разширяването Оли Рен при посещението си вчера в София каза, че България трябва да направи повече за борбата с организираната престъпност.

Но представители на ЕС признават, че в България има по-малко гангстерски убийства, отколкото в Лондон. В същото време, г-жа Колданова изтъква, че има само девет българи в британски затвори. Обратно в посолството, Розалина Боева казва, че няма да съжалява за решението си да замени Великобритания с България: "Там аз не бях това, което съм". /БТА/