Тянгун-1 изгоря над южната част на Тихия океан след навлизането си в земната атмосфера
Тянгун-1 изгоря над южната част на Тихия океан след навлизането си в земната атмосфера / БГНЕС
По повод "огнената гибел" на китайската космическа станция "Тянгун-1", изгоряла над южната част на Тихия океан след навлизането си в земната атмосфера, Франс прес припомня съдбата на най-известните апарати с подобен край:
 
Орбитална станция "Мир" - 2001 г.
 
Изстреляна през 1986 г., орбиталната станция "Мир" символизира успешните времена в космическата надпревара за бившия Съветски съюз, въпреки съпътствалите я инциденти и технически проблеми.

Около 100 т неизползваеми сателити годишно завършват като огнени следи в небето
 
След разпадането на СССР, поради липса на средства, руските власти решават в края на 90-те години на миналия век да "изоставят" огромната орбитална станция с тегло 140 тона и да насочат ресурсите си към Международната космическа станция.
 
През март 2001 г. руската космическа агенция сваля застаряващата станция "Мир" над Тихия океан между Нова Зеландия и Чили. Горящите ѝ отломки поднасят огнен спектакъл в небето над островите Фиджи.
 
Орбитална станция "Салют-7" - 1991 г.
 
Изстреляна през 1982 г., космическата лаборатория "Салют-7" е последната станция от съветската програма "Салют".
 
След изстрелването на "Мир" през 1986 г. съветските власти повдигат орбитата на станцията "Салют" и я изоставят. Орбиталният модул пада на Земята през 1991 г., въпреки очакванията да остане в орбита до 1994 г. Станцията с тегло 40 тона се разпада при обратното си навлизане в атмосферата, а останките ѝ се разпръскват над Аржентина.
 
Космическа станция "Скайлаб" - 1979 г.
 
"Скайлаб" - първата американска космическа станция, е изстреляна от НАСА през 1973 г. и е обитавана до 1974 г.
 
Американските космически власти планират да модернизират станцията, но се сблъскват с проблем с орбитата ѝ. НАСА трябва да се подготви за връщането на "Скайлаб" на Земята, въпреки че не е в състояние напълно да контролира къде ще падне станцията с тегло 77 тона. Хаотичното спускане на "Скайлаб", отразено "шумно" по цял свят, приключва на 11 юли 1979 г. над Австралия. Някои вестници дори предлагат възнаграждение за намерени отломки от станцията.
 
Совалка "Колумбия" - 2003 г.
 
Завръщането на някои космически апарати е гибелно, както в случая на "Колумбия".  Совалката на НАСА се разпада в небето над Тексас на 1 февруари 2003 г. минути преди да се приземи във Флорида, причинявайки смъртта на всички седем членове на екипажа.

Любопитни факти за космическите совалки (ВИДЕО)
 
По време на изстрелването на "Колумбия" парче изолационна пяна се откъсва от външния резервоар и удря лявото крило на совалката. Навлизайки обратно в атмосферата на връщане към Земята, "Колумбия" не е в състояние да понесе екстремните температури в тази фаза от мисията и се разпада. Горящите отломки от 80-тонната совалка са снимани от местни телевизии в небето над южната част на САЩ. Останки от совалката са намерени в Тексас и Луизиана. 

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата ни във Facebook тук
БТА