Коментари относно замяната на смъртни присъди с доживотен затвор за медиците ни
Коментари относно замяната на смъртни присъди с доживотен затвор за медиците ни / netinfo

Соломон Паси, каза за Дарик радио, че не трябва да се гледа на решението на ВСС като крайно и допълни:

"Решението на Висшия съдебен съвет трябва да бъде възприемано като етап в преговорите между тристранния формат България-ЕС-САЩ и Либия. Не трябва да се гледа като крайно решение. Това е просто поредният преговорен инструмент, който се използва в този диалог с либийците и не смятам, че трябва да се драматизира и да се възприема по някакъв емоционален начин. Замяната на смъртните присъди с доживотен затвор е добра новина".


Значи, присъдата не е смъртна, доживотен затвор за невинни хора е. Удължаване на абсурдния театър, който се развива в Либияe продължаване, според мен, и на агонията. Ние не трябва в никакъв случай да се успокояваме или да тръгнем само и едниствено да търсим връзки с едно или с друго. Това каза за Дарик евродепутатът Евгени Кирилов по повод решението на Висшия съдебен съвет на Либия.

Решението на Висшият съдебен съвет на Либия от тази вечер очертава много силен паралел между българските медици и делото „Локърби”, по което на доживотен затвор в Шотландия е осъден либиецът Ал Меграхи, каза за Дарик арабистът проф. Владимир Чуков и добави:

„Меграхи – доживотен затвор, нашите сънародници също с доживотен затвор. Има много ясна преспектива за освобождаването на Меграхи, след това, което се получи между Обединеното кралство и Либия, очевидно, че същата спогодба съществува и между България и Либия".


Вие визирате….


"Либийците поставиха на равна нога, на равна писта двата случая, което лично мен, много съжалявам, реално може би през последните минути ние се настроихме, че веднъж завинаги справедливостта ще възтържествува и че наистина ще се престане, ще спре тази трагедия. Уви, мисля, че ще има все още някакъв период на агония. Правителството заяви, че има всякакви варианти за действие, независимо каква алтернатива се получи, но така или иначе, можеше да бъде по-добро, но ще наблюдаваме, ще анализираме. Мисля, че сянката на Локърби ще ни преследва до края”.

Докато не бъдат изпълнени трите искания на Либия, поставени пред българската дипломация още през 2002-2004 година – изплащане на компенсации, освобождаване на Ал Меграхи и посещение на Кадафи в САЩ, ще продължи експлоатирането на случая с българските медици. Така Владимир Шейтанов коментира за Дарик решението на Висшия съдебен съвет на Либия.


„Не мога да се освободя от подозрението, че до последния момент, в който Либия не изпълни всичко свои условия, които беше поставила 2002-2004 година на българската делегация, а именно освобождаването на Меграхи, покана за полковник Кадафи от САЩ или обратно на високопоставен американски представител в Либия и изпращане на компенсации, докато тези три условия на Либия не бъдат изпълнени, че те ще се лишат от делото „Бенгази”. Аз мисля, че те ще продължават да използват да експлоатират този случай до последния момент”.

До няколко дни българките ще се завърнат у дома. Тази прогноза направи пред Дарик радио световноизвестният италиански адвокат Джовани ди Стефано, станал известен със защитата си в процесите срещу Саддам Хюсеин и Слободан Милошевич. Часове преди решението на Висшия съдебен съвет на Либия Ди Стефано публикува на личния си интренет сайт информация, че смъртните присъди ще бъдат заменени с доживотен затвор и добави:

„Когато писах на полковник Кадафи и говорих с представители на либийското правителство ви обещах, че няма да има екзекуции. Те ще бъдат вместо това осъдени на доживотен затвор и след това в рамките на дни и седмици ще бъдат изпратени в София, където благодарение на спогодбата между Триполи и София за размяна на затворници, малко време ще прекарат в затвора и след това всичко зависи от българското правителство. Естествено прибирайки се в София, българските медици ще бъдат незабавно освободени”.

Адвокат Ди Стефано многократно бяха направена асоциации между случая Бенгази, който днес навлезе в решаваща фаза и случая „Локърби”?


Те имат общи елементи. Има прилика дотолкова, доколкото аз лично казах на полковник Кадафи, защото вярвам, че българските медицински сестри и палестинският лекар, който вече всъщност вече е българин, са невинни. През 2004 година аз бях този, който написа молба и искаше да се подчертае върху това, че Меграхи е невинен. Приликите свършват дотам, че говорейки за българските медицински сестри и палестинския лекар, говорейки за Меграхи невинност и вина звучат по-един и същи начин, имат една и съща сила. Това беше и което казах на полковник Кадафи дори и днес, пише го и на моя уебсайт.