История на военното поделение в Челопечене
История на военното поделение в Челопечене / Снимки: Деси Масова и архив на поделението

Военното поделение в Челопечене е създадено през 1957 г. с президентски указ и е било подчинено на тогавашното управление на трудовата повинност. След девет години, през 1966 г. преминава на подчинение на Министерството на отбраната. От самото начало на дейността си се е занимавало с разглобяване и унищожаване на изстрели, снаряди, които са забранени за стрелба, негодни за употреба, с изтекъл ресурс и бракувани.

Дейността на поделението се нарича утилизация на бойни припаси - това е новото название, което обхваща всички дейности, свързани с разснарядяването, обезопасяването, унищожаването и взривяването на бойни припаси, елементи за тях, изстрели, взриватели, гранати и други такива средства независимо от тяхната наличност и предназначение. Боеприпасите от Втората световна война също са грижа на поделението.

Военното поделение в Челопечене е единствено в България за утилизация на боеприпаси.

Дори след началото на членството на България в НАТО дейност на поделението не се е променила. Задачата му е стандартна, както на всички подобни поделения в рамките на НАТО. Поделението е едно от малкото в Българската армия, в което не са служили и не служат никакви войници, нито наборни, нито кадрови. Дейността е много специфична, тъй като от тези боеприпаси се извличат взривни вещества, тротил, барут, които са опасни. Фактът, че във военното поделение не служат войници, е една до известна степен превантивна мярка, защото всеки е с различна психика... За това в поделението никога не е имало войници, то е окомплектовано само с граждански лица - специалисти в областта на пиротехниката, и военнослужещи - офицери и сержанти.

Веществата, които се извличат от боеприпасите - барут и тротил и други - се съхраняват на склад във военното поделение и се използват за други цели в зависимост от процеса на работа.

Някои боеприпаси, които няма възможност да бъдат разглобени, се налага да бъдат взривявани. Взривяването става с активни заряди от тротил. Утилизацията на боеприпасите е много обширно понятие и обхваща различните методи на разснарядяване - разглобяване и взривяване на боеприпаси. Вторичните добити материали най-често се използват в нашата дейност особено за взривяване

Обемът на тези боеприпаси е доста голям, а поделението е единственото в България, което се занимава и осъществява дейността по утилизация. Разполага с два полигона за утилизация на боеприпасите - за стрелкови (до 20 мм) и артилерийски. Има пещи, в които се изгарят боеприпасите, за които не съществува практическа възможност за разглобяване или се взривяват. Взривяването се извършва дистанционно с електродетонатор на активен заряд тротил в специална яма.

*Информацията е на www.asabulgaria.com