Идеята за бойкот на президентските избори обединява руската опозиция
Идеята за бойкот на президентските избори обединява руската опозиция / netinfo

След загубата на изборите за Държавна дума демократите в Русия предприемат нов опит за анализ на допуснатите грешки. За 22 март е насрочено съвещание под наслов "Новият дневен ред на демократичното движение". Участниците смятат да обсъдят какво могат да предложат на хората руските демократи и как да взаимодействат помежду си. В момента ги сплотява мисълта, че е необходим бойкот на президентските избори.

Организаторите специално изтъкват, че темата за събиране на демократичните сили в единна организация няма да се повдига на форума. Делегатите може да формират съвет, който да координира действията на демократичните сили, обединени в него. Това заяви в петък заместник-председателят на федералния политически съвет на Съюза на десните сили Леонид Гозман.

Периодично възникват ситуации, в които трябва нещо да се прави, например ситуацията с Алексанян *, обясни политикът пред "Новие известия". "Ако имаше такъв координационен съвет, той би могъл макар и в телефонен режим да постигне споразумение за някакви действия. Или да вземем например местните избори, или изборите за законодателно събрание. Нека да се споразумеем за съвместни действия", каза той. Гозман е убеден, че провеждането на подобно съвещание е стъпка към бъдещо обединяване на демократите: "Очевидно е, че в крайна сметка трябва да постигнем създаването на единна демократична партия. На базата на този съвет или не, засега никой не знае". Освен това той предлага участниците в конференцията да сключат "пакт за ненападение", един вид забрана да се критикуват помежду си. Предвидено е в съвещанието да участват представители на Съюза на десните сили, партията "Яблоко", бившата Републиканска партия на Русия, Обединения граждански фронт, а също и правозащитници.

Както заяви лидерът на петербургския клон на "Яблоко" Максим Резник, основната задача е да бъдат обсъдени "съдържателни въпроси", а именно какво всъщност искат да предложат демократите в перспектива. С какво е по-добър от днешния моделът за развитие на Русия, предлаган от демократичните сили. "Тоест не срещу какво, а за какво точно се обявяваме", обясни той за "Новие известия".

Резник е съгласен с Гозман, че демократите трябва да координират своите действия. "Сега всеки е сам за себе си и става една политическа какофония на демократичния фланг", казва той. Представители на "Яблоко" специално подчертават, че на конференцията изобщо няма да се говори за обединяване на демократите. В края на миналата седмица ръководството на партията дори взе решение, че нейни членове не могат да участват в създаването на междупартийни или надпартийни структури.

В "Яблоко" има опасения, че ако отново се раздухва въпросът за обединяване, конференцията може да се превърне в клоунада. Тъй че делегатите на партията от Санкт Петербург ще присъстват на форума в лично качество. Друг потенциален участник, лидерът на Руския народнодемократичен съюз Михаил Касянов, засега не е схванал за какво става дума, но обеща да изпрати там представител на своята организация. "Щом започва някаква дребна свада между Съюза на десните сили и "Яблоко", нас това не ни интересува", забеляза той.Междувременно представители на правозащитната общност отново правят опити да се дистанцират от политиката.

Председателят на Московската хелзинкска група Людмила Алексеева и президентът на фонда "Индем" Георгий Сатаров създават обединение, наречено условно "Общоруска гражданска коалиция". Ще припомним, че Алексеева и Сатаров наред с Гари Каспаров бяха съпредседатели на Общоруския граждански конгрес (ОГК), но напуснаха организацията заради разногласия с Каспаров - лидер на движението Обединен граждански фронт (ОГФ).

По думите на Сатаров, новата структура ще продължи дейността на ОГК. "Колкото до нашата организация, на първо място става дума за гражданска дейност, тоест имаме предвид неучастие в политическата конкуренция, в борбата за политически позиции", обясни той пред "Новие известия". Според Сатаров демократите също имат стимули, за да се обединят. Нека обаче припомним, че опозиционери и правозащитници неведнъж вече са създавали единни структури. Ярки примери са "Комитет-2008" и "Другата Русия". Нито веднъж обаче не бе формирана коалиция, обединяваща всички опозиционни сили. "Яблоко" и Съюзът на десните сили например отказваха да сътрудничат с "Другата Русия" и се обявиха срещу забранената по съдебен ред Националболшевишка партия - член на тази коалиция. На места в провинцията обаче активисти на двете сили често се включваха в протестни шествия наред с представители на "Другата Русия".

Преди изборите за Държавна дума представители на Съюза на десните сили се решиха наистина да участват в "марш на несъгласните", но по това време Михаил Касянов вече беше напуснал "Другата Русия". Да припомним, че още по-рано имаше опити Съюзът на десните сили и "Яблоко" да бъдат обединени в единна структура; нещата обаче се провалиха с трясък заради непреодолимите разногласия между партийците. Една обединителна идея впрочем сплотява демократите. Представители на Съюза на десните сили, "Яблоко", ОГФ на Гари Каспаров и Михаил Касянов призовават своите симпатизанти да бойкотират предстоящите избори за президент на Русия.

----------------

* Миналата седмица московски съд преустанови процеса срещу бившия вицепрезидент на компанията "Юкос" Василий Алексанян, обвинен в пране на пари, присвояване на имущество за милиарди рубли и в неплащане на данъци, след като лекарски консилиум потвърди, че подсъдимият е болен от рак на лимфната система. Съдът постанови, че Алексанян ще има право на лечение, но само под стража, тъй като имало опасност да избяга от болничната стая или пък да упражни натиск върху свидетели по делото срещу него. Решението възмути редица руски общественици и творци, които изразиха готовност да станат гаранти, че Алексанян няма да избяга, ако мярката за задържане под стража му бъде снета. Междувременно Алексанян бе прехвърлен в специализирана онкологична клиника. /БТА/