Иван Анчев
Иван Анчев
Иван Анчев – водач на листата на „Републиканци за България" в 14 МИР – Перник и трети в листата на 26 МИР София област в интервю за предаването „Добър ден, България" на Радио „Фокус"
Иван Анчев е водач на листата на Републиканци за България в 14-ти МИР-Перник и трети в листата на 26 МИР София област, бивш генерален консул на България в Чикаго. Какви са амбициите на Републиканци за България на тези избори, каква е основната ви цел? 

Иван Анчев: Основната ни цел безспорно е да изградим държава с правила, какъвто е и нашият основен слоган: „За държава с правила“, защото България трябва да бъде поставена в една правова рамка, която да престане да бъде управлявана през прозореца на джипката или да зависи от волята или желанието на „премиера-слънце“. Така че от тази гледна точка това е нашата основна цел. В по-друг аспект това вече - изграждане и подкрепа за защита на малкия, средния и семейния бизнес, изграждане на една стабилна среда за средната класа. 

Господин Анчев, изборите наближават. Какво ви е мнението за машинния вот? Помним, че имаше технически проблеми на места с машините на миналите избори. Хората искаха да си гласуват все пак с хартиена бюлетина. Ще има ли затруднения според вас този път? 

Иван Анчев: Аз силно се надявам да няма затруднения, тъй като машинният вот е една добра практика. Ние в Републиканци за България сме за подкрепа на машинния вот, защото според нас с това нещо ще бъдат преодолени и предотвратени редица негативни практики, които до момента са наблюдавани в предишни избори. Така че машинният вот е нещо позитивно. Нещо повече от това, дори според нас този вот, особено за българите в чужбина, да бъде разширен с допълнителни възможности каквото е например гласуването по пощата. Така че твърдо сме „за“ машинния вот и искрено се надявам, че няма да има технически проблеми, които да възпрепятстват и да компрометират по някакъв начин гласуването с машини. 

Според вас ще излязат ли хората да гласуват, защото масово виждаме едно недоволство, хората нямат стимул да отидат да гласуват? Все пак е и лято, юли месец е сезон на почивките. И от тази логика идва и следващият ми въпрос – може ли страната ни да влезе в един водовъртеж на избори? 

Иван Анчев: Вие помните на предишни избори имаше една шега, която беше пусната, че хората ще са за гъби в деня на изборите. Аз силно се надявам, че няма да сме свидетели на подобно нещо този път. Защото тези избори са наистина много важни за България. Всички избори сами по себе си са важни, но тези, които предстоят на 11 юли са особено важни, тъй като предполагат, че държавата трябва да тръгне по нов път на развитие - устойчиво, предвидимо, с правила и с дългосрочна стратегия на държавата и обществото. Силно се надявам, че българските граждани за пореден път ще потвърдят своята отговорност и мъдростта на българския народ, че ние трябва да си вземем съдбата в собствени ръце. Що се отнася до вашия първи въпрос дали няма да изпаднем в спирала на непрекъснати избори, силно се надявам това да не се случи, тъй като в един момент би се получило чисто времево много лошо съвпадение с предстоящите президентски избори, ако сега парламентарните сили, които влязат в парламента не успеят да съставят правителство. Така че аз се надявам, че на 11 юли ще станем свидетели на резултат, който ще даде възможност политическите сили, които желаят промяна в обществото и държавата да имат възможността да изградят едно сигурно, стабилно и трайно българско правителство. 

Разбрахме вече, че около 70% е общото увеличение на секциите в чужбина. Какво е мнението ви, ще има ли по-висока избирателна активност там и в чия полза ще бъде тя в крайна сметка? 

Иван Анчев: Организирането на избори в чужбина и възможността българските граждани да гласуват винаги е било голямо предизвикателство. Самият аз там съм организирал два такива избора през последните 4 г. Много е важно да бъде използван потенциалът на българите зад граница. Това е един много голям национален потенциал, който ние трябва като нация, като народ да използваме, защото сред българите в чужбина е събран един много животворен дух и много голяма национална сила. От тази гледна точка аз искрено се радвам, че беше премахната тази според мен порочна практика да бъде ограничен до 35 броя секции в държавите, извън ЕС, защото аз имам наблюдение върху българската общност в САЩ и знам на колко повече места има възможност за гласуване, но уви тези 35 секции винаги са ни рестриктирали от гледна точка да трябва да решаваме къде да се откриват секции, къде по виждане, по разбиране на администрацията няма да се открият, защото видиш ли там няма да има достатъчно брой гласували. Моето верую е, че България е там, където има и един българин, където има и един българин, желаещ да гласува, той да има правото да отдаде своя глас за бъдещето на своята държава. От тази гледна точка, аз мисля че по-големият брой избирателни секции в чужбина е един изключителен позитивен и положителен момент. И това ще доведе до един много по-интересен вот зад граница и като цяло в изборните резултати. 

Сега, като заговорихме за чужбина, вие сте бивш генерален консул на България в Чикаго. В този смисъл, сега ми изниква въпросът на момента да ви попитам - ще се отразят ли по някакъв начин санкциите от страна на САЩ на вота на 11 юли и ще попречат ли на някого и за какво точно са показателни? 

Иван Анчев: Вижте, санкциите по силата на закона „Магнитски“ са много показателни, защото те ясно показват, че нашите съюзници отвъд океана следят процесите в България. Те не са безучастни. И след като не бяха приети неколкократните намеци от страна на американската администрация за сериозни проблеми в областта на върховенството на закона и общественото развитие каквото трябва да бъде според демократичните уредби, най-накрая се прибягна до тези санкции. Вие помните, че това, което беше изказано като становище от двамата сенатори от Комисията за външни връзки на американския Сенат беше силно неглижирано от някои политически представители в България, беше едва ли не вменено, че е писано на коляно, нещо което няма как да се случи в американската администрация, която работи перфектно и има своите традиции в това отношение. Така че според мен санкциите по закона „Магнитски“ са ясен знак, че България не може да продължава повече по този начин. И това, което казах в самото начало, че България трябва да започне да има правила за развитие на държавата и на обществото. Не може да се работи на парче според волята на този или онзи, или както обичаме да казваме, нещо което ненавиждам, че законът е врата в полето. Не, законът е рамката, от която всеки един от нас трябва да бъде ограничаван и да бъде спазвана безусловно. Така че, резюмирайки вашия въпрос, да – аз считам, че санкциите по закона „Магнитски“ ще се отразят, ако не толкова на 11 юли, то в един средносрочен и дългосрочен план върху политическите субекти, които са пряко или косвено засегнати от тези санкции. 

Какви са вашите лични амбиции? С какво бихте започнали и коя е първата реформа, която искате да въведете? 

Иван Анчев: Най-първата реформа, която аз лично бих въвел, е достъпна градска среда за хората с двигателни трудности. Не бих искал да политизирам този проблем, защото това е всенароден проблем, това е обществен проблем. Аз самият малко или много съм съпричастен към тази кауза по лични причини и знам колко трудно е за хората в инвалидни колички, думата инвалид също не я харесвам - но малко или много тя вече е наложена в България - за хората в инвалидни колички да се придвижват в градска среда, независимо дали е София, малък град или в някои от селата. Пак казвам, това е въпрос, който не бива да бъде политизиран. Аз по никакъв начин няма да го политизирам, но във всеки един от нас трябва да бъде наложено това силно разбиране, че всеки един от нас е на един миг разстояние от инвалидна количка и оттам нататък животът му се превръща в неописуем ад. 

Кой е най-проблемният сектор в България в момента? 

Иван Анчев: Безспорно това е секторът на правораздаването и в правоохраната със службите за сигурност. Защото това е сегментът от държавата, който най-силно куца, който всячески показва на обикновения човек, че отново казвам, това което не ми харесва законът е врата в полето и има недосегаеми хора, недосегаеми групи от хора, които са над закона. Ако тези две неща бъдат променени, фиксирани, ремонтирани, така да се каже, по възможно най-бърз начин, България с огромна скорост ще дръпне в своето обществено развитие. Вие виждате една съседна Румъния, която преди нашето присъединяване към ЕС през 2007 г. бяхме в една група двете държави България и Румъния и ние тогава искахме да бъдем отделени от Румъния, за да не ни пречи назад, виждате в момента Румъния къде се намира по отношение на борбата с корупцията, на върховенството на закона, правовия ред и държава. Ако продължаваме да тъпчем на едно и също място, както тъпчем през последните 5-6 г., 10 г. дори, а Румъния продължава да се развива със същите и със същата скорост, останалите държави от Източна Европа – Полша, Чехия, продължават да се развиват с тези бързи стъпки и крачки напред, България ще изостане с една обиколка, с две обиколки от състезанието, ако мога да използвам такава спортна терминология. Това е най-важното – да възстановим вярата в държавата, вярата във върховенството на закона и правовия ред. 

И сега към областта, която представлявате. Вие сте водач в листата на 14 МИР-Перник, какво трябва да се подобри в Перник, кои са слабите звена? 

Иван Анчев: Аз бих подходил малко по-широко на вашия въпрос, не да конкретизирам конкретно върху Перник, а върху целия регион. Защото, ако вие тръгнете с автомобил да излезете от София през Владая или през магистрала „Люлин“ 8.30-09.00 часа или по-рано дори, ще видите, че от 10 автомобила, не повече от 1-2 са със софийска регистрация. Всички останали са с пернишка, кюстендилска, благоевградска регистрация. Т.е. ние в държавата имаме силно концентрирано икономическо развитие в 4-5 града, знаем ги – София, Пловдив, Варна - големите градове и всичко останало е като сателитни донори на работна ръка и на икономическа сила към тези градове. Така че ние трябва да направим така, че да бъдат развивани регионите, да няма необходимост от тази ежедневна миграция между Перник и София, между Кюстендил и София. За пример ще ви дам община Трън, която е в моя избирателен район две са възможностите за развитие на някакъв бизнес – едното е производството на картофи, другото е дърводобивът. Отделна тема въобще, че тези два сектора са силно зависимо от местни фактори, от фактори на местната власт. Тук отново идваме до върховенството на закона и до наказуемостта или ненаказуемостта на определени фактори. Но не може в един регион какъвто е бил Трънска община, в който е имало производство на малц, имало е средни предприятия, завод за вериги и т.н., в момента е сведено само до картофопроизводство и до дърводобив. Това е недопустимо. Същото е в община Брезник, същото е в Земен. Перник, той е по-голям град, има своите традиции, но пък той е обхванат от примката на различни олигархични модели, които малко или много властват в града. И в областта на енергетиката, и в областта на въгледобива. Така че това са проблеми, които трябва да бъдат решени не само спрямо Перник, т.е. някой да запретне ръкави и да разрива евентуални Авгиеви обори в Перник, а трябва да бъде решен на централно ниво проблемът с регионалното развитие на отделните региони в България. 

За финал какво искате да кажете на гласоподавателите? 

Иван Анчев: На първо място да излязат да гласуват на 11 юли, защото това е важно за всички българи. След това разбира се да подкрепят партия „Републиканци за България“, с бюлетина № 21.

Това съдържание е част от платената изборна рубрика на сайта.