/ БСП
Искаме еднакво качество на здравеопазването за всеки гражданин, независимо от социалното ниво, обясни проф. Георги Михайлов
"За справяне с тежката здравна криза са необходими 2 основни неща, към които е насочена и програмата на БСП. Първото е – нивото на здравеопазването във всички социални нива, за всеки гражданин да бъде с еднакво качество, което в България изобщо не е така. Второ, здравните системи в една държава са толкова важни, колкото и банковите системи. Здравната система на България е разбита и това частично дава отговор на въпроса "Каква е причината за високата смъртност." Това обяви водачът на листата на "БСП за България" в Благоевград проф. Георги Михайлов.

В условията на здравната криза левицата иска създаването на действащ електронен портал, чрез който всеки гражданин да може да следи транспорта на медикаменти. "Сега проучванията показват, че около 20-30% от пациентите забавиха своята диагностика и лечение на социалнозначими заболявания като онкологични, автоимунни, диабетни. За тези медикаменти се създадоха условия да бъдат реекспортирани, да бъдат изнесени от България, а тук те се купуват на изключително изгодни цени", обясни проф. Михайлов.

Създаването на електронно работещо досие на всеки пациент и електронна здравна карта също са част от предложенията на БСП в сферата на здравеопазването. Предлага се също премахване на търговския статут на болниците и въвеждане на "защитени лечебни заведения" в отдалечените и планински райони, както и реално остойностяване на всички медицински дейности, манипулации и услуги в системата на здравеопазването. БСП настоява и за реална оценка на труда на медицинските специалисти.
 
"Здравната криза вече 2 г. натоварва здравните системи в България и света. Затова вниманието трябваше да бъде насочено към превенцията и възможността тя да бъде ограничена. Тази възможност се появи със създаването на ваксините. Големият процент на хора, които не желаят да се ваксинират, е въпрос на управление на кризата. Никой не може да обвинява хората, че не искат да се ваксинират, тук става въпрос за липса на информираност. В първите година и половина от управлението на кризата са създадени страх и невяра у хората", коментира още проф. Михайлов.

Това съдържание е част от платената изборна рубрика на сайта.