ЦИК: Резултатите от националния референдум не са задължителни
ЦИК: Резултатите от националния референдум не са задължителни / БГНЕС, архив
ЦИК: Резултатите от националния референдум не са задължителни
91118
ЦИК: Резултатите от националния референдум не са задължителни
  • ЦИК: Резултатите от националния референдум не са задължителни

Малко над 12 000 гласа не достигат на референдума, за да се превърне в закон. Това стана ясно от официалното решение, с което Централната избирателна комисия обяви резултатите от националното допитване. При изчисляването на вота ЦИК е взела предвид най-високото число - броят на намерените в урните пликове. В общо 345 протокола са открити грешки, които обаче не биха могли да се отразят на резултите от вота, категорично заявиха от ЦИК.

ЦИК: По-малко от 3,5 млн. души са се подписали за референдума

12 027 гласа не достигат на референдума, за да бъдат приети резултатите от него като задължителни. Активността на хората в националното допитване е висока - 50,81 процента. За да бъде приет за задължителен вотът на хората, на референдума трябва да са гласували колкото на последните парламентарни избори, а именно 3 500 585 души.

Председателят на ЦИК Ивилина Алексиева обясни, че при оформянето на резултатите Комисията е действала при пълно спазване на изискванията на закона и преглед на всички протоколи, в които има несъответствия, а те са 345 на брой.

Слави Трифонов: ЦИК извърши чудовищна манипулация

От данните, изнесени от ЦИК, става ясно, че 3 487 970 души са гласувалите в допитването според подписите в списъците. По-голямото число, което е взела комисията за резултатите и активността, е 3 488 558, което съответства на пликовете, намерени в урните. 550 пък са бюлетините без плик. 87 668 са недействителните бюлетини плюс празните пликове, намерени в кутиите. Техният брой обаче е включен при изчисляване на избирателната активност, подчертаха от комисията.

В заключение председателят на ЦИК Ивилина Алексиева заяви, че малко не е достигнало резултатите от референдума да бъдат задължителни. Активността обаче е изключително висока и съм убедена, че Народното събрание ще предприеме необходимите мерки, за да бъде изпълнена волята на суверена, допълни тя.

Цветозар Томов съзря политическа интрига в скандала около референдума

Ден след допитването на 6 ноември вносителите на инициативата за референдума отправиха тежки критики към ЦИК, като ги обвиниха в манипулация и ги нарекоха "слуги на статуквото". В отговор днес от ЦИК бяха категорични, че анализът на грешките в протоколите показва, че те са незначителни и не са се отразили по никакъв начин на резулатите от референдума.

Екипът на Слави Трифонов ще обжалва пред ВАС решението на Централната избирателна комисия за референдума, заяви той пред bTV. По закон това трябва да стане в 7-дневен срок.