Разрази се нов скандал между социолози
Разрази се нов скандал между социолози / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Социологът и управител на агенция "Медиана" Кольо Колев коментира остро огласените днес данни от последното социологическо проучване на МБМД, според което ГЕРБ има около 28-29% електорална подкрепа. Колев обвини шефката на МБМД Мира Радева в "морална нечистота", предава БГНЕС.

„Тази госпожа вече започна да става прекалено досадна, така че не искам въобще да я коментирам. Много скоро нещата ще станат ясни, нейната морална чистота, по-скоро нечистота, ще блесне", каза Колев.

Какво ни казва нейното "изследване" - че ГЕРБ след 4-годишно управление и след като бяха изритани от хората от властта ще вземат в момента повече, отколкото са взели на предишните избори, коментира социологът.

„Защото данните, които Мира Радева сочи - 28-29% - това приблизително е равно на 1 млн. 800 000 души, които заявяват, че ще гласуват за ГЕРБ на предстоящите избори. Какво повече да се каже, то човек се чуди какво да каже, това наглост ли е, тъпоумие ли е, или просто продажност. Или може би някакво съчетание между всички тези неща", коментира социологът.

„Другото изследване - проведено с 550 човека в София и големите градове - въобще как може да се публикуват такива неща в предизборен период. 550 човека няма нищо общо, с каквато и да е представителност в София и големите градове. Извинявайте, но 90% от населението живее в малките градове и малките населени места. Въобще пълно безобразие, не знам докога медиите, обществото и гилдията ще търпят това нещо", задава риторичен въпрос Колев.

По думите на социолога целта е да се повлияе на обществото. „Тук целта на занятието е много простичка - да се повлияе, тъй като през празниците няма да има изследвания, да се повлияе на хората, те да се примирят. Да си кажат: "Ей, виж сега, по-добре да не ритаме.... ГЕРБ да ни повторят". Сега някои анализатори отиват по-далече, като смятат, че това е подготовка за манипулация на самите избори", отчита Кольо Колев.

По повод подслушванията Колев заяви, че това окозва огромно влияние върху икономическото развитие и бизнеса.

„Откъде да знае човек, човек почва да се чуди в какъв свят живее. Появяват се някакви хора, които казват "Всъщност какво толкова?", каква връзка имало подслушването с дневния ред на хората, едва ли не мъчейки се да заметат очевидната връзка. Няма никакво съмнение, че подслушването, полицейщината имат пряко влияние върху икономическото развитие, икономическия климат и бизнес, съответно към възможността на хората да са свободни, да работят. Но не, няма там нещо, то пък какво толкова се слушало? Като се подслушвало, ами то навсякъде по света се подслушвало, това не били точно СРС-та, защото били по закон. Едва ли не живеем в някакъв Оруелски свят, в който се опитват да направят хората на идиоти. Хората могат да бъдат натискани, мачкани, манипулирани, в това число и общественото мнение. Но идва часът на гнева, часът на истината и аз мисля, че точно този час ще дойде на 12-ти май", категоричен бе Кольо Колев.