Плевнелиев наложи вето на Изборния кодекс
Плевнелиев наложи вето на Изборния кодекс / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Плевнелиев наложи вето на Изборния кодекс
70745
Плевнелиев наложи вето на Изборния кодекс
  • Плевнелиев наложи вето на Изборния кодекс

Президентът Росен Плевнелиев връща за ново обсъждане в Народното събрание текстове от приетия Изборен кодекс.

Това съобщиха от пресцентъра на президентството.

Сред основните спорни моменти в новия Изборен кодекс, които Плевнелиев посочва, са отпадането на предвидения експериментален електронен вот, преференцията, както и процедурата за избор на ЦИК.

"Създаването на изборно законодателство е предизвикателство пред парламентарното мнозинство. Правилата на изборното състезание имат значим ефект не само за отделните кандидати. Тези правила оказват съществено въздействие върху партийната система, доверието в институциите и легитимността на държавниците, които управляват", се посочва в становището на президента.

Според Плевнелиев изборите и изборният процес са важен механизъм за функционирането на представителното управление:

"Ето защо изборното законодателство трябва да предвижда устойчиви правила и механизми, които да бъдат гарант за произвеждането на изборите в страната", допълва президентът.

Според него в новия Изборен кодекс има правила, на които може да се даде положителна оценка - като транспонирането на европейски директиви за упражняване на правото да избират и да бъдат избирани в избори за Европейски парламент граждани на Съюза, пребиваващи в държава-членка, на която не са граждани.

Въпреки положителните стъпки, направени със законодателната уредба на изборния процес, "не е постигнато устойчиво решение, което да отразява напълно обществените очаквания".

Неясен, по думите на Плевнелиев, остава въпросът защо беше поискано становище на Венецианската комисия, а кодексът бе приет непосредствено преди насрочване на изборите за членове на Европейския парламент от Република България и преди да имаме окончателно й становище.

Друг проблемен момент според президента е, че не е предвидено при произвеждане на предстоящите избори през 2014 г. да бъде проведено експериментално електронно гласуване по интернет.

"Не считам, че съществуват аргументи за отмяната на правната уредба за електронното гласуване. Съображенията, изтъквани от противниците на дистанционното електронно гласуване, че би могло да се застраши тайната на вота, в още по-голяма степен може да се отнесе и до машинното гласуване, което е въведено с настоящия Кодекс. С въвеждането на машинно гласуване се обръщаме към стари технологии, вместо да гледаме в перспектива напред към бъдещето", допълва Плевнелиев.

По думите му с новия Изборен кодекс отново се отлага решаването на проблема с избирателните списъци:

"Воденето от ЦИК на публичен регистър на избирателите, който се припокрива с информацията на Националния регистър на населението на Главна дирекция "Гражданска регистрация и административно обслужване", няма да реши въпроса с избирателните списъци. Отстъпихме и от създаването на преброителни комисии в общини с население до 30 000 избиратели. Тази мярка е добра и беше въведена, за да се преодолее контролирането на вота в малките населени места".